UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада хоче змінити законодавство щодо захисту житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

Депутати прийняли в першому читанні відповідний законопроект.

Народні депутати під час засідання парламенту 29 вересня прийняли за основу законопроект № 3577 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо захисту житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа». За документ проголосували 292 парламентарія, передає "Інтерфакс-Україна"

У пояснювальній записці йдеться про те, що законопроект пропонує внести зміни до Житлового кодексу УРСР, закон «Про житловий фонд соціального призначення», закон «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» та закон «Про основи соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей». Зміни пропонується внести в частині надання права дітям-сиротам, а також дітям, позбавленим батьківського піклування, в тому числі після досягнення ними 23 років, позачергового отримання житла з житлового фонду соцпризначення і забезпечення їх соціальним або орендованим житлом до надання благоустроєного жилого приміщення для постійного проживання.

Також проект закону пропонує змінити закон «Про охорону дитинства» та закон «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування». Ці зміни стосуються надання можливості вищезгаданим категоріям дітей за їхнім бажанням, отримати грошову компенсацію за належне їм для отримання жиле приміщення.

Також законопроект має врегулювати питання постановки на облік українських громадян, які потребують поліпшення житлових умов, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, місцем народження яких є населені пункти на тимчасово окупованій території Донбасу та Криму.

Читайте також: Кабмін направив до Ради законопроект про надання Україні 25,5 млн євро на житло для ВПО

Нагадаємо, під час засідання 1 вересня Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект № 3594 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав осіб з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, що мають інвалідність". Документ дозволить дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, які мають інвалідність, проживати і виховуватися в прийомних сім'ях, дитячих будинках сімейного типу до 23-річного віку незалежно від того, чи навчаються вони в установах професійної (професійно-технічного) освіти, установах вищої освіти.