UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада хоче спростити процедуру відбору прокурорів

Також передбачається, що прийнятий за основу законопроєкт покращить підготовку прокурорів.

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкт №5158 "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення відбору і підготовки прокурорів". Документ підтримали 276 народних депутатів, передає "Інтерфакс-Україна".

Згідно з пояснювальною запискою, документ передбачає:

Зокрема, законопроєкт пропонує внести зміни до законів "Про прокуратуру" та "Про запобігання корупції".

Проєкт закону пропонує виключити вимоги до кандидатів в прокурори про наявність двох років стажу роботи в галузі права. Також документ надає можливість отримати необхідний стаж роботи в галузі права безпосередньо в прокуратурі.

Автори законопроєкту пропонують ввести інститут стажування. Передбачається, що завдяки цьому стане можливим отримання кандидатом не лише стажу роботи в галузі права, а й спеціалізованого досвіду практичної діяльності, необхідного для роботи прокурором.

Законопроєкт також пропонує знизити навантаження на інших прокурорів окружної прокуратури у зв'язку з виконанням повноважень в нескладних кримінальних провадженнях прокурорами-стажерами.

Читайте також: Рада хоче врегулювати борги за газ

Під час сьогоднішнього засідання Верховна Рада також проголосувала за зміну закону про реформу прокуратури. Зокрема, прийнятий закон робить обов'язковою атестацію для того, щоб стати прокурором в Офісі генпрокурора, обласній чи окружній прокуратурі. Причому атестацію потрібно проходити навіть у разі відновлення на посаді прокурора за рішенням суду.