UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада хоче дозволити співробітникам ГБР зберігати і застосовувати зброю

Серед іншого, ДБР хочуть дозволити бюро розкривати банківську таємницю без рішення суду.

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №5305 “Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення правових засад діяльності Державного бюро розслідувань”. Документ підтримали 226 народних депутатів.

“Метою проєкту Закону є удосконалення правових засад діяльності Державного бюро розслідувань, сприяння належному виконанню завдань Державним бюро розслідувань та створення умов для ефективного здійснення оперативно-розшукової діяльності та організації досудового розслідування в Державному бюро розслідувань”, - йдеться у пояснювальній записці. 

Так, документ пропонує збільшити граничну чисельність центрального апарату та територіальних управлінь Державного бюро розслідувань до 2 тисяч осіб. 

Законопроєкт передбачає створення таких територіальних управлінь ДБР: 

Пропонується, щоб директор ДБР міг утворювати, реорганізовувати і ліквідувати заклади та установи, що належать до сфери управління Державного бюро розслідувань, а також затверджувати їх положення (статути). Передбачається, що директор ДБР також зможе укладати від імені бюро міжвідомчі міжнародні договори. Він також зможе накладати на працівників центрального апарату, директорів територіальних управлінь і заступників директорів територіальних управлінь ДБР стягнення на підставі рішення Дисциплінарної комісії. 

Крім того, пропонується дозволити особам рядового і начальницького складу ДБР зберігати, носити та застосовувати вогнепальну зброю і спеціальні засоби. Також їм пропонується надати право застосовувати заходи фізичного впливу на підставах і в порядку, передбачених Законом України “Про Національну поліцію”. 

Пропонується віднести Державне бюро розслідувань до органів, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю та зробити його правоохоронним органом. 

В рамках розслідування справ законопроєкт дозволяє надавати працівникам ДБР на їх письмову вимогу дані щодо рахунків, вкладів, правочинів, операцій за рахунками або без відкриття рахунків конкретної юридичної особи, фізичної особи - суб’єкта підприємницької діяльності або фізичної особи за конкретний проміжок часу із зазначенням контрагентів.  

Крім того, документ дозволяє ДБР зберігати без надання відповідної ліцензії у порядку, встановленому урядом, наркотичні, психотропні речовини і прекурсори, вилучені з незаконного обігу. 

Читайте також: Рада зібралася на позачергове засідання, де розгляне законопроєкт про деолігархізацію: онлайн

1 липня Верховна Рада збереться на позачергове засідання, під час якого має розглянути дев’ять законопроєктів. Серед іншого, депутати розглянуть законопроєкт про деолігархізацію та корінні народи.