UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада хоче посилити адміністративну відповідальність за спалювання сухої рослинності

Депутати ухвалили у першому читанні відповідний законопроект.

Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроект №3526 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, торфовищах та на землях інших категорій”. За документ проголосували 328 народних депутатів.

“Проектом Закону передбачається внесення змін до Водного кодексу України, Кодексу цивільного захисту України, Земельного кодексу України, Законів України,  Кодексу України про адміністративні правопорушення, законів України “Про рослинний світ”, “Про тваринний світ”, “Про охорону земель”, “Про оренду землі”, - йдеться у пояснювальній записці. 

Документ передбачає введення штрафу за знищення або пошкодження рослинності, випалювання сухої рослинності або її залишків на землях водного фонду, за випалювання торфовищ, в тому числі осушених.

Так, пропонується встановити штраф за знищення або пошкодження рослинності, випалювання сухої рослинності або її залишків на землях водного фонду, в тому числі в прибережних захисних смугах та на островах, зайнятих лісами, в розмірі від 180 до 360 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Для посадової особи такий штраф може становити від 900 до 1260 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За випалювання торфовищ, в тому числі осушених, на можуть накласти штраф у розмірі від 180 до 360 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Для посадових осіб - від 900 до 1260 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, проект закону пропонує збільшити існуючі штрафи за знищення або пошкодження, випалювання полезахисних лісових смуг та захисних лісових насаджень, а також за порушення прав державної власності на ліси.

Читайте також: Рада зробила обов'язковою індексацію аліментів, визначених судом у твердій грошовій сумі

Нагадаємо у квітні Верховна Рада ухвалила законопроект, який істотно підвищує розміри штрафів за забруднення атмосферного повітря, знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу, порушення вимог пожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків.Відповідний законопроект підтримали 362 депутата.