UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада хоче підвищити податки в Україні

Документ нібито повинен збалансувати бюджетні надходження.

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №5600 “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень”. Документ підтримали 264 народні депутати.

“Метою законопроєкту є забезпечення збалансованості бюджетних надходжень шляхом підвищення ефективності використання економічних ресурсів країни, а також усунення прогалин чинного законодавства”, - йдеться у пояснювальній записці.

Законопроєктом пропонує:

Також передбачене право контролюючих органів стягувати податковий борг, який виник у результаті несплати самостійно визначеного платником грошового зобов'язання у податковій декларації або уточнюючому розрахунку. Це пропонується робити за рахунок готівки або коштів у банках такого боржника за рішенням контролюючого органу без звернення до суду.

Законопроєкт пропонує встановити тимчасове обмеження (за рішенням суду) у праві виїзду за кордон керівника юридичної особи – боржника до повного погашення податкового боргу.

Документ встановлює обмеження бюджетного відшкодування ПДВ для платників-посередників, у разі придбання або імпорту товарів, що надалі постачаються в Україні. Також пропонується розширити базу оподаткування за рахунок оподаткування операцій з постачання всього ринку житла (об’єктів житлового фонду), крім житла, що будується за бюджетні кошти.

Крім того, документ пропонує:

Читайте також: Скасування СЕЗ "Крим": Рада змінила Податковий і Митний кодекси

Нагадаємо, згідно з Бюджетною декларацією, що прийняв Кабмін, дефіцит держбюджету в 2022 році складе 3,5%, а в 2023 і 2024 роки знизиться до 3% і 2,7% відповідно.