UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада дозволила надавати професіоналам з вищою немедичною освітою пільги, як у медиків

Мова йде про громадян, які мають вищу немедичну освіту, але працюють у системі охорони здоров'я.

Верховна Рада ухвалила закон №4446 “Про внесення змін до статті 77 Основ законодавства України про охорону здоров’я (щодо пільг та підвищення оплати праці професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють в системі охорони здоров'я)”. Документ в цілому підтримали 283 народні депутати.

“Проект Закону розроблено з метою підвищення рівня соціального захисту працівників медичних закладів, що залучені до надання медичних послуг, однак мають вищу немедичну освіту, що сприятиме зниженню дефіциту кадрового забезпечення закладів охорони здоров’я”, - йдеться у пояснювальній записці. 

Даний законопроект передбачає, що на професіоналів з вищою немедичною освітою, на яких покладено посадові обов’язки з надання медичних послуг, будуть розповсюджуватися соціальні гарантії, встановлені для медичних та фармацевтичних працівників, зокрема на: 

Водночас у законі йдеться про те, що пільги на безкоштовне користування житлом з опаленням та освітленням надаватимуться за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу родини в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному урядом.

Крім того, на професіоналів з вищою немедичною освітою також розповсюджуватимуться і такі пільги:

При цьому пільга на безоплатне отримання у власність земельної ділянки не буде поширюватися на громадян, які раніше набули право на земельну частку та ділянки для особистого підсобного господарства чи для ведення особистого селянського господарства. Винятком стануть випадки успадкування права на земельну частку, земельні ділянки.

Також, закон встановлює, що за безперервну роботу понад три роки на відповідних посадах на додаткову оплачувану щорічну відпустку тривалістю три календарних дні на мають право:

Читайте також: Уряд підтримав рішення про запровадження додаткових критеріїв виклику “швидкої допомоги”

Раніше повідомлялося про те, що зарплати медичних працівників на 30% нижчі, ніж в середньому по країні. Водночас, згідно з держбюджетом на 2021 рік, зарплати лікарів мають збільшитися на ті ж 30%.