UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада безпеки ООН ухвалила резолюцію про запобігання незаконному обігу стрілецької зброї

Український представник під час розгляду проекту резолюції заявив про постачання зброї терористам Донбасу з "сусідньої держави".

Рада безпеки ООН прийняла резолюцію про запобігання незаконному обігу стрілецької зброї. Документ передбачає посилення заходів протидії цьому явищу. Учасники засідання Радбезу, яке відбулося в середу, 2 серпня, одностайно визнали, що потрапляння зброї і нових технологій у руки терористів становить серйозну загрозу миру і безпеці. Вони також відзначили надзвичайно складний характер цієї загрози і підкреслили, що боротьба з нею вимагає координації і співпраці, інформує Центр новин ООН.

В. о. керівника новоствореного управління ООН з контртероризму Джехангір Хан зазначив також, що один з найбільш небезпечних сценаріїв – терорист із зброєю масового ураження.

"Недавнє використання хімічної зброї терористами в деяких регіонах світу продемонструвало, що ця загроза не є теоретичною, - сказав Хан. - Ми повинні домогтися виконання положень резолюцій Ради Безпеки 1540 і 2325 про запобігання придбання і використання недержавними формуваннями ядерної, хімічної і біологічної зброї".

За словами голови Управління ООН з наркотиків і злочинності Юрія Федотова, терористи отримують зброю по багатьох каналах. Вони користуються доступом до погано охоронюваним запасів, купують його на "чорних ринках" та через Інтернет, провозять через "прозорі" міждержавні кордони.

На думку Генерального секретаря Інтерполу Юргена Штока, "зближення" і "стирання кордонів" стає все більш небезпечною тенденцією. Шток пропонує розслідувати весь ланцюг поставок зброї. Будь-яка зброя, за його словами, це, насамперед, доказ.

Він розповів, що у Інтерполу є спеціальна система, що відстежує історію кожне одиниці вогнепальної зброї. Вона, зокрема, допомогла встановити вбивць журналістів видання Шарлі Ебдо в Парижі.

Виступив в Радбезі і представник України Євген Лисученко. Він зазначив, що на схід України продовжують надходити важкі озброєння з "сусідньої держави". За його словами, ця зброя використовується "терористами", зокрема, в разі обстрілу малазійського літака МН17.

Раніше Міністерство закордонних справ України зажадало якраз від "сусідньої держави - Російської Федерації, негайно припинити збройні провокації в Донбасі і закликало почати виконувати взяті нею зобов'язання, зафіксовані Мінськими домовленостями.