UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пєсков прокоментував план щодо миротворців ООН у Донбасі

У Кремлі нагадали початкову умову розміщення будь-яких миротворців на сході України.

Миротворці ООН можуть розміщуватися у будь-якій точці зіткнення конфліктуючих сторін Донбаса і тільки з їх згоди, Росія не є стороною цього конфлікту, заявив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.

За його словами, перша і початкова умова розміщення будь-яких миротворців на сході України - обговорення цього процесу з представниками "ЛДНР", передають РИА Новости.

"Будь-які миротворці можуть розміщуватися в точці зіткнення конфліктуючих сторін за згодою цих конфліктуючих сторін. Як ви знаєте, РФ не є стороною цього конфлікту, конфлікт на сході України в першу чергу підлягає обговоренню між Києвом та владою "республік" - "ЛНР" і "ДНР", тому, напевно, це основна модальність, яку було б нерозумно відкидати і нелогічно абстрагувати. Це перша і початкова умова розміщення будь-яких миротворців", - сказав Пєсков.

Прес-секретар Володимира Путіна також підкреслив, що Росія рішуче відкидає звинувачення в тому, що є стороною конфлікту в Донбасі.

"Далеко не всі, Київ називає Російську Федерацію, може бути, ще якісь сторони, але ми з цим категорично не згодні", - прокоментував Пєсков слова журналіста про те, що багато хто вважає РФ стороною конфлікту.

Існують і незгодні з цим твердженням, заявив представник Кремля.

Нагадаємо, 5 вересня президент РФ Володимир Путін зазначив, що допускає присутність миротворців ООН в Донбасі, проте вважає, що миротворчі сили повинні знаходитися виключно на лінії розмежування.

У відповідь на пропозицію голови Кремля в МЗС України заявили про те, що розгортання миротворчої місії ООН у Донбасі повинно бути погоджено з Києвом, передбачати виведення всіх окупаційних військ і найманців, а також їх зброї з території України і забезпечувати надійний контроль українсько-російського кордону. Українські дипломати підкреслили, що військовослужбовці або громадяни країни-агресора не повинні потрапити до лав миротворців ООН.

Крім того, в МЗС України зазначили, що не може йти мова про отримання згоди на проведення миротворчої операції від незаконних збройних формувань, які діють на території ОРДЛО за підтримки РФ.