UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Путініст" Орбан обговорив з Порошенком необхідність збереження санкцій проти РФ

У рамках візиту до Брюсселя президент України Петро Порошенко провів зустріч з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном.

Президент України і прем'єр-міністр Угорщини на спільній зустрічі у Брюсселі погодилися на тому, що санкції ЄС проти Росії повинні бути збережені до повної реалізації Мінських домовленостей, повідомляє прес-служба глави української держави.

"Особливу увагу було приділено врегулюванню конфлікту на Донбасі. Сторони обговорили питання збереження існуючого режиму санкцій ЄС відносно Росії як ефективного інструменту забезпечення повної імплементації Мінських домовленостей і відновлення територіальної цілісності і суверенітету України", - йдеться в повідомленні.

Порошенко подякував Угорщині за підтримку України в питанні введення безвізового режиму з Євросоюзом. Співрозмовники погодилися з тим, що нинішня міграційна криза в ЄС не повина впливати на процес візової лібералізації з Україною.

У лютому прем'єр Угорщини запевнив Путіна, що автоматичного продовження санкцій проти РФ не буде.

Нинішній уряд Угорщини вже багато разів виступав за зняття санкцій з РФ. В Євросоюзі уряд Орбана звинувачують у порушенні низки положень ЄС у галузі прав людини, свободи слова, незалежності судочинства тощо. Також Орбана звинувачують за його проросійську позицію і тісні відносини з Путіним.

Читайте також: Орбан заграє з Путіним, який хоче показати нездатність ЄС ізолювати Росію – Rzeczpospolita

Санкції Заходу проти Москви були введені в 2014 році декількома окремими пакетами через анексію Росією українського Криму, а пізніше з причини підтримки проросійських сепаратистів в Донбасі. Зокрема, в кінці липня 2014 року ЄС (а також США) ввели економічні санкції відносно Росії, що стосуються енергетичної, банківської та оборонної галузей.

Наприкінці минулого року США розширили список фізичних і юридичних осіб, відносно яких були раніше введені санкції за їх дії з дестабілізації в Україні. Рада Європейського союзу продовжила економічні санкції проти Росії до 31 липня 2016 року.

Видання "Дзеркало тижня. Україна" присвятило російсько-українському конфлікту і введенню санкцій проти РФ проект "Викрадення Європи". У рамках проведеного дослідження журналісти ZN.UA склали карту лояльності країн ЄC до Росії. Позиції кожної з 28 держав-членів враховувалися крізь призму російської агресії на сході України та окупації Криму.