UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін заявив, що РФ готова застосувати ядерну зброю «тільки у відповідь»

За словами президента країни-агресора, російські ядерні сили перебувають "у більш просунутому стані, ніж у будь-якій іншій країні світу", але Москва не збирається "розмахувати" ядерною зброєю.

Росія розглядає ядерну зброю "лише як засіб захисту" і не застосовуватиме її першою, заявив президент РФ Владімір Путін під час засідання Ради з прав людини, передає Інтерфакс.

"Росія за жодних обставин не застосує першою. Якщо не застосує першою за жодних обставин, значить, і другою теж не застосує. Тому що можливості застосування у разі завдання ядерного удару по нашій території сильно обмежені. Наша стратегія застосування засобів захисту, а саме як захист ми розглядаємо зброю масової поразки, ядерну зброю, вона вся побудована навколо так званого відповідно-зустрічного удару. Коли по нас завдається удару, ми наносимо відповідь", - сказав він.

Путін стверджує, що російські ядерні сили перебувають "у більш просунутому стані, ніж у будь-якій іншій країні світу", але Москва не збирається "розмахувати" ядерною зброєю.

Читайте також: Фінляндія не планує розміщувати на своїй території ядерну зброю після вступу до НАТО

"Ми з глузду не з'їхали, ми усвідомлюємо те, що така ядерна зброя. Ці кошти у нас є, і вони знаходяться в більш просунутому і сучаснішому вигляді, ніж у будь-якої іншої ядерної країни. Ми не збираємося розмахувати цією зброєю, як бритвою, бігаючи по всьому світу, але, звісно, виходимо з того, що вона є", - сказав Путін.

Він зазначив також, що "Росія, на відміну від США, свою ядерну зброю на територіях інших країн не розміщувала".

Росія неодноразово погрожувала застосувати тактичну ядерну зброю в Україні, чим викликала обґрунтоване занепокоєння Заходу. Але чи готовий Путін насправді розпочати ядерну війну, чи просто намагається шантажувати союзників Києва? У колективному матеріалі журналістів The New York Times розглядаються головні мотиви кремлівського диктатора та оцінюється ймовірність ядерного удару по території України.