UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін вважає нормандський формат єдиним механізмом врегулювання ситуації на Донбасі

Проте він не пояснив, чому в такому разі Росія гальмує процес. 

Президент Росії Владімір Путін, який відмовився визнавати РФ стороною конфлікту на сході нашої країни, зазначив, що окрім нормандського формату немає інших механізмів врегулювання ситуації на Донбасі, інформують росЗМІ. Господар Кремля зазначив, що ним потрібно скористатися, проте не пояснив, чому в такому випадку Росія продовжує гальмувати процес. 

Натомість Путін заявляє, що не чув "наполегливих пропозицій щодо цього" з боку партнерів, хоча не лише Україна, але й Німеччина та Франція закликали РФ сісти за стіл переговорів, проте остання не погодилася. 

"Але ми це обговорюємо", - каже Путін про нормандський формат. 

Він також зазначає, що Росію намагаються  "спонукати до виконання мінських угод": "Але коли ми ставимо питання нашим партнерам, у тому числі за нормандським форматом, а що конкретно не виконує Росія за мінськими угодами і що ...> Росія за мінськими угодами мала б зробити, – відповіді немає. Вони прямо так і [кажуть]: "Ми не можемо сформулювати". Я не жартую, саме такий діалог". 

Путін, як і решта представників Кремля, не міг не згадати про використання Україною БПЛ Bayraktar: "Це авіація, безпілотна, але це авіація, яку застосовують у зоні конфлікту, що суворо заборонено мінськими угодами і подальшими домовленостями". 

Читайте також: Кулеба назвав причину зриву переговорів голів МЗС нормандського формату

Нагадаємо, глава російського МЗС Сєргєй Лавров заявив, що Москва відмовилася від пропозиції Франції провести міністерську зустріч нормандської четвірки 11 листопада. 29 жовтня російська сторона передала колегам у Берлін, Париж та Київ свій варіант проєкту підсумкового документа, в якому врегулювання ситуації на Донбасі пропонується на умовах Кремля. Без його погодження усіма учасниками РФ відмовляється проводити зустріч.

Минулого місяця президент Франції Еммануель Макрон та канцлерка Німеччини Ангела Меркель провели відеоконференцію спочатку із президентом України Володимиром Зеленським, а потім –  розмовляли з президентом РФ Владіміром Путіним щодо підготовки до саміту.

Однак обіцянки Росії активізувати зусилля залишились порожніми словами: Москва уникає зустрічі на рівні міністрів. За словами голови української дипломатії Дмитра Кулеби, всі учасники вже кілька разів підтверджували готовність зустрітись, винятком є ​​лише російська сторона.

Відповідаючи Кулебі, Лавров заявив, що "Росія не уникає зустрічей у нормандському форматі". Причиною проблем із погодженням дати голова МЗС РФ назвав начебто небажання України виконувати рішення Норманді-2019.