UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін вторгся, щоб посадити в Київ «порядних людей» – Берлусконі

Заяви італійського політика викликали бурхливу реакцію.

Президента Росії Володимира Путіна «підштовхнули» до вторгнення в Україну, і він хотів поставити керувати Києвом «порядних людей». Про це заявив колишній прем’єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі, викликавши цією заявою жорстку критику напередодні виборів в Італії, пише Reuters.

«Росіяни, його партія, міністри підштовхнули Путіна до цієї спецоперації», — сказав Берлусконі на італійському громадському телебаченні RAI увечері в четвер, використовуючи офіційне російське визначення війни.

За словами Берлусконі, який колись називав Путіна своїм молодшим братом, спершу план Росії полягав у тому, щоб за тиждень підкорити Київ, замінити демократично обраного президента України Володимира Зеленського на «уряд порядних людей» і «піти через тиждень».

Він висловив щире нерозуміння тим, що російські війська намагались зайняти всю територію України, адже мали концентруватись лише навколо Києва.

Як пояснив Берлусконі, рішення Москви про вторгнення було прийняте після заклику проросійських сепаратистів на сході України, які нібито сказали Путіну: «Будь ласка, захисти нас, тому що якщо ти не захистиш нас, ми не знаємо, куди ми можемо потрапити».

Зрештою, після бурхливої реакції на свої висловлювання та осуду опонентів, Берлусконі оприлюднив заяву, в якій заявив, що його погляди були «надто спрощеними».

«Агресія проти України невиправдана і неприйнятна, позиція партії Forza Italia чітка. Ми завжди будемо з ЄС і НАТО», — сказав він.

Партія Берлусконі належить до правого табору і може перемогти на парламентських виборах в неділю.

Лідер лівоцентристської Демократичної партії Енріко Летта назвав коментарі Берлусконі щодо війни «скандальними».

«Якщо в неділю ввечері результат буде сприятливим для правих, найщасливішою людиною буде Путін», — сказав Летта радіо RAI.

Лідер центристів Карло Календа, чия партія також бере участь у виборах, в ефірі Radio24 заявив, що Берлусконі говорив «як путінський генерал».

Відповідаючи на запитання про коментарі Берлусконі, радник президента України Михайло Подоляк сказав, що, на його думку, колишній прем'єр Італії любить «ставати на бік переможців, і це точно не Росія і не Путін».

«Я вважаю, що італійський народ, і зокрема пан Берлусконі, досить прагматичний і розуміє, що, виходячи з поточної внутрішньополітичної ситуації в Росії і виходячи з ситуації на фронті, було б помилкою підтримувати Росію в середньостроковій перспективі», — сказав Подоляк у коментарі Reuters.

Два опитаних інформагенцією соціологи заперечили припущення, що заяви Берлусконі були обумовлені електоральними розрахунками.

«Такі думки поділяють дуже мало виборців, люди не надто цікавляться зовнішньою політикою», — прокоментував Ренато Мангеймер, голова соціологічного агентства Eumetra.

«Мені здається, він висловив те, у що вірить, але чого не хотів говорити вголос», — поянив Антоніо Ното, глава Noto Sondaggi.

В часи прем'єрства Маріо Драгі, який залишив свою посаду, Італія була рішучим прихильником санкцій Заходу проти Росії.

Джорджія Мелоні з ультраправої партії «Брати Італії», яку вважають наступним прем’єр-міністром, пообіцяла залишатися на цій позиції, однак її союзники Берлусконі та Маттео Сальвіні, як виявилось, висловлюються більш неоднозначно.

У квітні друг Путіна Берлусконі засудив звірства в Бучі та вторгнення РФ в Україну загалом.

Детальніше про те, що має знати Україна напередодні виборів в Італії, де друзі Кремля рвуться до влади, читайте в статті  Наталії Кудрик «Друзі Путіна рвуться до влади в Італії: що має знати Україна».