UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін відповів на запитання про «кордони» незаконних збройних формувань «ДНР» та «ЛНР»

Путін послався на так звану «конституцію» бойовиків.

Президент РФ Владімір Путін, відповідаючи на запитання про «кордони» незаконних збройних формувань «ДНР» та «ЛНР», заявив, що в так званій «конституції» НЗФ прописані «кордони в рамках Донецької та Луганської областей у складі України», передає російський телеканал «Дождь».

«Ми їх визнали, а отже, визнали і всі їхні фундаментальні документи, у тому числі й конституцію. А в конституції прописані кордони в рамках Донецької та Луганської областей, коли вони були у складі України», – заявив президент країни-агресора.

Читайте також: У Держдумі РФ «передумали» визнавати «Л-ДНР» у межах Донецької і Луганської областей

Зазначимо, що формулювання підписаних указів містять ризики, які може використовувати Кремль для розв'язання «виправданого» масштабного наступу на територію України. У тексті немає чіткої вказівки, у яких кордонах визнаються угруповання: нинішніх чи у кордонах Донецької і Луганської областей. Однак є згадка про можливість введення російських «миротворців» на територію «Л-ДНР».

Російські політики вже робили різні заяви щодо «кордонів», визнаних Путіним так званих «ЛДНР». При цьому в підконтрольних Кремлю угрупованнях вважають, що в указах йдеться про адмінкордони Донецької та Луганської областей. Як, втім, у «декларації про суверенітет «ДНР» (2014 рік), «конституції республіки» (2015 рік) та у законі про межі «ДНР» (2019 рік), який вони ухвалили.

Цей раунд протистояння із Заходом Путін програв. Він хотів великої гри, розділу сфер впливу, уявляючи себе Сталіним у Ялті. А в результаті – просто вкрав пасочки у того, хто менший на зріст. Але ж це був лише один із раундів. І ми маємо бути готові до всього. Аналіз нових геополітичних реалій по гарячих слідах – у статті Тетяни Силиної «Визнання ЛНР/ДНР»: перемога чи програш Путіна і що це означає для України?» у ZN.UA.