UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін шантажував Януковича Кримом - Сікорський

Путін шантажував Януковича, щоб той не підписав угоду про асоціацію з ЄС у 2013 році.

Колишній президент України Віктор Янукович хотів підписати асоціацію з Євросоюзом, але російський президент РФ Володимир Путін пригрозив відібрати у нього Крим. Про це розповів колишній міністр закордонних справ Польщі і нинішній маршалок Сейму Радослав Сікорський, якого цитує видання Politico Magazine.

Сікорський стверджує, що Росія готувалася до війни з 2008 року. На саміті НАТО в той рік Путін говорив про Україну як про штучній країні, і що більша частина її земель історично належала Росії. Він попереджав, що буде військовий відповідь на дії України або Грузії щодо вступу до НАТО. Місяць російські війська вторглися в Грузію. Також Сікорський зазначає, що розвідувальні пункти з'явилися в Криму ще в 2010 році. Російські наміри щодо Криму стали видні в 2011 і 2012 роках, коли Путін почав відвідувати фестивалі російських націоналістичних байкерів на півострові.

За словами Сікорського, Росія зробила свої розрахунки щодо тих українських провінцій, які було б вигідно захопити. Сікорський стверджує, що Кремль вирішив, що було б вигідно анексувати Запоріжжі, Дніпропетровську та Одеси. У той самий час Донбас, який зараз контролюється бойовиками, не був вигідним для його анексії Росією.

Читайте також: Вертоліт Януковича знайшли в Нижньому Новгороді

"До того часу вони вже зробили розрахунки про те, як захопити Крим, як спосіб шантажу Віктора Януковича", - повідомляє Сікорський. "Я знаю з розмов і зустрічей з Януковичем, що він хотів отримати угоду (Європейський Союз-Україна - ред.) про асоціацію. Але в листопаді 2013 щось сталося. На підставі наших бесід, у мене є припущення, що це було щось, що Путін сказав йому в Сочі. Я думаю, що Путін мав компромат (матеріал шантажу - ред.) на Януковича", - сказав він. За його словами, компромат ґрунтувався на інформації про розкрадання Януковича з держбюджету. "І я думаю, що він сказав йому: "Не підписуй угоду про асоціацію, в іншому випадку ми захопимо Крим", - каже Сікорський.