UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін повинен визнати, що він не може виграти війну в Україні – Шольц

Німецький канцлер з трибуни Генасамблеї ООН заявив, що демократичний світ ніколи не погодиться на продиктований Росією мир, а Україні треба допомогти відбити напад.

Президент Росії Владімір Путін відмовиться від своїх «імперських амбіцій», які ризикують знищити Україну, лише якщо він визнає, що не може виграти війну. Про це у вівторок, 20 вересня, з трибуни Генасамблеї ООН заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц, повідомляє агентство Reuters.

«Ось чому ми не погодимося на будь-який мир, який диктує Росія, і тому Україна повинна бути здатною відбити напад Росії», – сказав Олаф Шольц.

Повернення імперіалізму з війною Путіна проти України, на думку німецького канцлера, стало катастрофою не лише для Європи, але й для глобального світу, заснованого на правилах мирного порядку. Він закликав ООН захистити світ від тих, хто віддає перевагу порядку, де «сильні керують слабкими».

Читайте також: Байден звинуватить Росію у порушенні Статуту ООН під час виступу у Нью-Йорку — Reuters

«Чи ми безпорадно спостерігаємо, як деякі хочуть катапультувати нас назад у світовий порядок, де війна є звичайним засобом політики, незалежні країни повинні приєднатися до своїх сильніших сусідів або колоніальних господарів, а добробут і права людини є привілеєм для небагатьох щасливчиків? – запитав Шольц, одразу ж відповівши. – Чи нам вдасться разом забезпечити, щоб багатополярний світ 21-го століття залишався багатостороннім? Моя відповідь, як німця та європейця, така: ми повинні цим керувати».

Нагадаємо, світові лідери, зокрема й Олаф Шольц, засудили наміри російської окупаційної «влади» проводити так звані «референдуми» про приєднання до Росії на захоплених територіях України.