UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін підписав угоди про дружбу та взаємодопомогу з самопроголошеними "ЛНР" та "ДНР"

РФ збирається визнавати псевдоутворення у межах поточних "кордонів".

Президент Росії Володимир Путін у Кремлі підписав з ватажками створених та контрольованих Кремлем озброєних угруповань “ДНР” та “ЛНР” угоду про дружбу та взаємодопомогу. Про це повідомляє "Інтерфакс".

При цьому в Росії заявили, що визнають псевдоутворення в рамках "кордонів", що існують на сьогодні.

"Йдеться, зрозуміло, про ті території, які знаходяться у встановлених сьогодні кордонах. Все інше перебуває за рамками юридичних дій", — заявив заступник голови комітету СФ у міжнародних справах Андрій Клімов.

Далі в РФ збираються підписати та ратифікувати цілу низку спільних документів і рішень.

"Росія має укласти з республіками весь комплекс міждержавних угод. Це можуть бути такі документи, як угода про економічну взаємодію, а також про використання російського рубля на території республік", — заявив перший заступник голови комітету Держдуми з міжнародних справ В'ячеслав Ніконов.

Звучать у Росії й інші заклики до Путіна. Так, міністр внутрішніх справ Росії Володимир Колокольцев звернувся до Путіна з ініціативою визнати так звані "ДНР" та "ЛНР" в адміністративних кордонах Донецької та Луганської областей України.

"Однозначно необхідно визнавати ці "республіки", їхню "правосуб'єктність". Але я хотів би внести поправку: визнавати в тих межах адміністративних, у яких ці "республіки" та народи цих "республік" перебували до "окупації" їх Збройними силами України. Саме від Маріуполя та закінчуючи тими історичними кордонами", — сказав глава МВС країни-агресора.

Читайте також: Кінець Мінського процесу: у МЗС Великої Британії зробили заяву

Нагадаємо, що президент Росії Володимир Путін офіційно визнав “суверенітет” створених та контрольованих Кремлем озброєних угруповань “ДНР” та “ЛНР”.

Визнання Росією так званих "ЛНР" та "ДНР" означатиме свідомий вихід із Мінських домовленостей і завдасть серйозного удару політико-дипломатичному врегулюванню: таку думку висловили одразу кілька політичних діячів, зокрема канцлер Німеччини Олаф Шольц та держсекретар США Ентоні Блінкен.