UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін оголосив воєнний стан на окупованих територіях України

Воєнний стан вводиться 20 жовтня.

Президент Росії Владімір Путін заявив про запровадження воєнного стану на окупованих територіях України: у Херсонській, Запорізькій, Донецькій та Луганській областях.

"Враховуючи, що проти територіальної цілісності РФ застосовується збройна сила, відповідно до частини 2 статті 87 Конституції РФ та статтями 3 і 4 Федерального конституційного закону від 30 січня 2002 р. № 1-ФКЗ «Про військовий стан» постановляю: 1. Ввести 2 жовтня 2022 р. з нуля годин на територіях "Донецької народної республіки", "Луганської народної Республіки", Запорізької та Херсонської областей воєнний стан", - йдеться на сайті президента-агресора.

У додатковому указі Путіна про заходи у зв'язку із запровадженням воєнного стану повідомляється, що на окупованих територіях сформують штаби територіальної оборони.

За словами прессекретаря російського президента Дмитра Пєскова, "закриття кордонів Росії у зв'язку із запровадженням воєнного стану не планується".

Тим часом в окупованому Криму, Краснодарському краї, Білгородській, Брянській, Воронезькій, Курській, Ростовській областях запроваджується спеціальний режим - середній рівень реагування в рамках воєнного стану, що передбачає "мобілізацію у сфері економіки, в органах виконавчої влади та місцевого самоврядування; територіальну та цивільну оборону; захист населення та територій від надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру; задоволення потреб ЗС РФ, інших військ, військових формувань, органів та потреб населення".

Також "середній рівень реагування" передбачає:

а) посилення охорони громадського порядку, військових, державних та інших важливих об'єктів;

б) запровадження особливого режиму роботи об'єктів, які забезпечують функціонування транспорту, комунікацій та зв'язку, об'єктів енергетики та інших;

в) тимчасове відселення мешканців у безпечні райони з обов'язковим наданням таким мешканцям стаціонарних або тимчасових житлових приміщень;

г) запровадження та забезпечення особливого режиму в'їзду на територію та виїзду з неї, а також обмеження свободи пересування по ній;

д) обмеження руху транспортних засобів та здійснення їх огляду;

е) запровадження контролю за роботою об'єктів, що забезпечують функціонування транспорту, комунікацій та зв'язку, за роботою друкарень, обчислювальних центрів та автоматизованих систем, використання їх роботи для потреб оборони.

Читайте також: Іран вперше готується передати Росії бойові ракети – Washington Post

Україні доводиться воювати не лише з «другою армією світу», але й протистояти загрозі з боку Білорусі, звідки вже був наступ на північ нашої країни. Чи розпочне Росія чергове вторгнення в Україну з території Білорусі? Чи візьмуть білоруські військові безпосередню участь у війні? Чи всі заяви Лукашенка спрямовані на залякування українців і зроблені ним із подачі Путіна, який підвищує ставки? Про це читайте у статті Володимира Кравченка «Ігри Лукашенка: чи вторгнеться армія Білорусі в Україну».