UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін не зацікавлений у мирі з Україною – колишній євродепутат

Якщо б Путін був зацікавлений в знаходженні врегулювання, "то вже б це зробив".

Президент Росії Володимир Путін не зацікавлений у мирному врегулюванні конфлікту з Україною на даному етапі, вважає президент аналітичного центру "The International Institute For Peace", колишній лідер фракції "Прогресивний альянс соціалістів і демократів" у Європарламенті Ханнес Свобода, передає "Укрінформ".

"Сумніваюся, що Путін зацікавлений у врегулюванні зараз. Чому він повинен бути зацікавлений; що він виграє? Звичайно, це затратно – не стільки Крим, а те, що він змушений витрачати на Донбас. Але в політичному плані, особливо зараз, коли він, можливо, ослаблений через коронавірус, я сумніваюся, що він зацікавлений щось робити", – сказав колишній євродепутат.

Також він додав, що якби Путін був зацікавлений в знаходженні врегулювання, "то вже б це зробив". Свобода припустив, що глава РФ розуміє, що він сам "підштовхнув Україну в бік Заходу".

"Думаю, треба бути реалістами: повинно пройти багато часу, щоб були якісь реальні зміни в політиці Росії. Можна чогось досягти з допомогою санкцій, але вони особливо не змінять поведінку Росії", – вважає Свобода.

Читайте також: Мир в Донбасі настане лише після того, як Путін змінить свої наміри – Волкер

Раніше старший експерт Українського інституту майбутнього в Києві Андреас Умланд висловив думку, що за останні місяці в Росії прилетіли кілька так званих "чорних лебедів", які досить сильно похитнули економічні позиції Москви, і якщо ці проблеми будуть накопичуватися, то Кремль рано чи пізно відмовиться від окупованого Криму як проблемного регіону.

Зазначимо, що Росія активізувала спроби добитися зняття санкцій за агресію проти України, прикриваючись необхідністю боротися з пандемією коронавірусу COVID-19. У квітні РФ двічі намагалася провести через Генеральну асамблею ООН відповідні проєкти резолюцій, обидва рази їх блокували Україна і партнери.