UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін не вважає Україну незалежною державою – експосол США в Росії

Росія веде ідеологічну боротьбу, яка спирається на реальну силу, каже дипломат

Президент РФ Владімір Путін не вважає Україну незалежною державою, а Росія здатна завдати серйозної шкоди ліберально-демократичному світу, до якого належить і Україна. заявив колишній посол США в Москві, директор Інституту Фрімена-Сполі з міжнародних досліджень Стенфордського університету Майкл МакФол. Він впевнений, що не можна недооцінювати ідеологію, яку впроваджує Путін, а найдієвішим способом боротьби з ним є консолідація ліберальної демократії в Україні.

«Путін вважає, що все це – одна цивілізація, одне суспільство, одна імперія», - сказав він  під час онлайн дискусії Київського безпекового форуму, наголосивши, що найважливішим механізмом стримування подібної ідеології є забезпечення успішної України.

«Немає нічого дієвішого в допомозі ліберальним силам в Білорусі, Росії, Молдові чи деінде, ніж успіх в утвердженні ліберальної демократії в Україні», - сказав дипломат, але зазначив, що зараз це виходить в України не дуже добре. «Закріплення здобутих успіхів надзвичайно важливе. А ви в цьому не зробили достатнього поступу».

Він вважає, що поширена думка, що Росія не є могутньою державою, а є лише бензоколонкою, яка удає з себе державу - це помилковий погляд.

«Якщо ми вважаємо, що Росія вже занепадає, тому треба зосередитися лише на Китаї, як часто доводиться чути в Сполучених Штатах, то я гадаю, це помилка»,- сказав він, додавши, що у розпорядженні Росії є сильні інструменти втручання, здатні завдати шкоди ліберально-демократичному світу.

Водночас дипломат підкреслив, що Україна має «жахливе сусідство», перебуває в стані війни та зазнала агресії, тому в таких умовах «важко консолідувати ліберальну демократію».

«Для мене найдієвіший спосіб боротьби з Путіним – це консолідація ліберальної демократії в Україні. І це завдання не лише для українців. Це наша спільна боротьба. Немає нічого важливішого. Все решта має менше значення, ніж саме ця боротьба. І я думаю, що саме ця боротьба, яку Вашингтон, Брюссель, Берлін мають сприймати дуже серйозно», - сказав МакФол, не включивши Париж до списку столиць.

Росія веде ідеологічну боротьбу, яка спирається на реальну силу, каже дипломат.

Читайте також: Брутальне насилля - останній інструмент Путіна – Ґаррі Каспаров 

«В США модно висловлювати думку про те, що Путін здатен лише на окремі транзакції. Я чув це безліч разів, коли працював в уряді. Мовляв, він зацікавлений лише в певних оборудках. Це очевидна недооцінка його ідеології, його націоналізму та православно-імперських ідеалів, в які він вкладає чимало грошей, щоб пропагувати їх не лише через соціальні мережі, а й через інструменти прямого втручання, як це було в випадку з моєю країною у 2016 році», - сказав Майкл МакФол. «Немає потреби пояснювати українцям, як Росія це робить, оскільки суверенітет вашої держави вони порушили в найбільш кричущий спосіб».

Київський безпековий форум – головний міжнародний форум України з проблем війни і миру, української та глобальної безпеки, заснований Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» у 2007 році.