UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін "накидав" свої умови припинення вогню на Донбасі

Президент РФ вважає, що остаточні домовленості щодо врегулювання ситуації можуть бути досягнуті вже 5 вересня.

Президент Російської Федерації Володимир Путін в ході свого перельоту в Монголію, як він висловився, "накидав" свій план вирішення кризи на Донбасі.

Зокрема, за його словами, перше, що необхідно зробити, - це "припинити активні наступальні операції збройних сил, збройних формувань ополчення південного сходу України на донецькому та луганському напрямках".

"Друге - відвести збройні підрозділи силових структур України на відстань, що виключає можливість обстрілу населених пунктів артилерією та всіма видами систем залпового вогню", - сказав Путін.

"Третє - передбачити здійснення повноцінного і об'єктивного міжнародного контролю за дотриманням умов припинення вогню та моніторингом ситуації, створюваної таким чином в зоні безпеки", - зазначив він.

"Четверте - виключити застосування бойової авіації проти мирних громадян та населених пунктів у зоні конфлікту. Далі - організувати обмін насильно утримуваних осіб за формулою "всіх на всіх" без будь-яких попередніх умов", - заявив президент РФ.

"Шосте - відкрити гуманітарні коридори для пересування біженців і доставки гуманітарних вантажів до міст та інших населених пунктів Донбасу - Донецьку та Луганську області", - зазначив він.

"І, нарешті, сьоме - забезпечити можливість направлення в постраждалі населені пункти Донбасу ремонтних бригад для відновлення зруйнованих об'єктів соціальної та життєзабезпечуючої інфраструктури, надання допомоги їм", - сказав глава російської держави.

Путін вважає, що остаточні домовленості щодо врегулювання ситуації могли б бути досягнуті й закріплені у ході запланованої зустрічі контактної групи 5 вересня.

Раніше в середу прес-служба президента України повідомила про досягнення домовленості між Петром Порошенком і Путіним щодо режиму припинення вогню на Донбасі.

Відзначимо також, що за озвученими в понеділок даними РНБО, на території України знаходиться близько 10-15 тисяч військ Росії разом з терористичними організаціями, і війська продовжують прибувати. !zn