UA / RU
Підтримати ZN.ua

Проти Луценка відкрили дисциплінарне провадження за скаргою Саакашвілі

За словами позивача, генпрокурор розкрив службову таємницю.

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів відкрила дисциплінарне провадження щодо генерального прокурора України Юрія Луценка після подачі дисциплінарної скарги лідера партії "Рух нових сил", екс-президента Грузії Міхеїла Саакашвілі. Останній вбачає, що дисциплінарний проступок генпрокурор здійснив під час брифінгу у Верховній Раді 5 грудня, де оприлюднив дані досудового розслідування у справі про "гроші Курченка" і публічно звинуватив Саакашвілі.

Дисциплінарна скарга надійшла до КДК прокурорів 14 грудня 2017 року, повідомляє прес-служба "Руху нових сил".

"Щодо генпрокурора може бути відкрито дисциплінарне провадження з таких підстав: розголошення таємниці, що охороняється законом, яка стала відомою прокурору при виконанні повноважень; втручання або будь-який інший вплив прокурора у випадках або в порядку, передбачених законодавством, на службову діяльність іншого прокурора, службових, посадових осіб; публічне висловлювання, що є порушенням презумпції невинуватості; необ'єктивність та упередженість прокурора", - йдеться у скарзі Саакашвілі.

"Рух нових сил" оприлюднив фотокопію рішення КДК прокурорів від 12 лютого 2018 року, в якому, зокрема, йдеться: "Зазначений у скарзі проступок не був предметом перевірки і щодо нього Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів рішення не приймала. Таким чином, встановивши відсутність підстав для відмови у відкритті дисциплінарного провадження, керуючись ст. 46 закону України "Про прокуратуру" та пунктом 107 Положення про порядок роботи Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів, (...) відкрити дисциплінарне провадження щодо генерального прокурора Луценка Юрія Віталійовича".

Як повідомлялося, 5 грудня на брифінгу Юрія Луценка був оприлюднена, за версією слідства, аудіозапис розмови Саакашвілі і побіжного бізнесмена з оточення екс-президента України Віктора Януковича Сергія Курченко. зокрема, на ній людина з голосом, схожим на голос С. Курченко, говорить нібито М. Саакашвілі про те, що у нього є інтереси в Україні і цікавиться, чи може надіслати в Україну людини для реалізації цих інтересів.

"Після отримання двох траншів фінансування акцій Саакашвілі був також переданий телефон для зв'язку між Саакашвілі і Курченко", - сказав тоді Луценко, зазначивши, що оприлюднена аудіозапис – це особиста розмова С. Курченко і М. Саакашвілі.

У грудні минулого року в ГПУ повідомили, що фоноскопічна експертиза Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз СБУ підтвердила автентичність голосів на зафіксованих розмовах між Саакашвілі та Курченком. Захист політика назвав результати експертизи сфальсифікованими.