UA / RU
Підтримати ZN.ua

Протести у Венесуелі: люди впевнені, що перемогла опозиція

Натомість диктатора Мадуро Центральна виборча комісія визнала переможцем виборів.

У Венесуелі, де вихідними відбулися президентські вибори, на яких, як оголосила влада, вкотре переміг диктатор Ніколас Мадуро, спалахнули мітинги. Кандидат від опозиції Едмундо Гонсалес оголосив, що його штаб має необхідні докази того, що саме він виграв вибори, повідомляє Associated Press.

Гонсалес і лідер опозиції Марія Коріна Мачадо повідомили журналістам, що вони отримали понад 70% протоколів підрахунку, які свідчать про те, що опозиційний кандидат має більш ніж удвічі більше голосів, ніж Мадуро. Обидва закликали людей, перші з яких вийшли на протест за декілька годин після того, як Мадуро було оголошено переможцем, зберігати спокій і запросили їх мирно зібратися об 11 ранку у вівторок, щоб відсвяткувати результати.

«Я говорю з вами зі спокоєм істини. Ми маємо в руках підрахунки, які демонструють нашу категоричну та математично безповоротну перемогу», — сказав Гонсалес прихильникам.

Їхня заява пролунала після того, як Національна виборча комісія, яка є лояльною до правлячої Об’єднаної соціалістичної партії Венесуели Мадуро, офіційно оголосила його переможцем, передавши йому третій шестирічний термін.

У столиці протести були здебільшого мирними, але коли десятки співробітників нацполіції в спорядженні заблокували мітингувальників, спалахнула бійка. Поліція застосувала сльозогінний газ, щоб розігнати протестувальників. У правоохоронців летіло каміння та інші предмети, чутно було також постріли, місцеві ЗМІ повідомляють про поранених.

Недільні вибори стали найбільш мирними за останній час, відтак були надії на те, що Венесуела зможе уникнути кровопролиття та покласти край 25-річному правлінню однієї партії. 

«Нами ніколи не керувала ненависть. Навпаки, ми завжди були жертвами можновладців. У Венесуелі знову намагаються здійснити державний переворот фашистського та контрреволюційного характеру. Ми вже знаємо цей сценарій, тож цього разу не буде жодної слабкості», — сказав Мадуро під час звернення, що транслювалося по національному телебаченню. 

За даними Мачадо, підрахунки показують, що Мадуро та Гонсалес отримали понад 2,7 мільйона та приблизно 6,2 мільйона голосів відповідно.

«Вільний народ — це той, який поважають, і ми будемо боротися за нашу свободу. Дорогі друзі, я розумію ваше обурення, але наша відповідь має бути демократичною  — це спокій і твердість», — сказав Гонсалес. 

Венесуельці голосують за допомогою електронних машин, які реєструють голоси та видають кожному виборцеві паперову квитанцію, на якій зазначено обраного ними кандидата. Виборці повинні вкинути квитанцію в скриньку перед виходом з дільниці.

Після закриття виборчих дільниць кожна машина друкує таблицю з іменами кандидатів і отриманими ними голосами.

Але правляча партія здійснює жорсткий контроль над системою голосування як через лояльну виборчу раду з п’яти членів, так і через мережу давніх місцевих партійних координаторів, які мають майже необмежений доступ до виборчих центрів. Ці координатори, деякі з яких відповідають за надання державних пільг, включаючи субсидіювання на харчування, всупереч закону заблокували представникам опозиційних партій доступ до виборчих центрів для спостереження за процесом голосування, підрахунком голосів і, що важливо, отримати копію машинного підсумкового підрахунку.

Станом на вечір понеділка виборчі органи ще не оприлюднили таблиці з кожного із 30 тисяч машин для голосування. Веб-сайт виборчого органу не працював, і залишалося незрозумілим, коли будуть доступні результати голосування. 

Наразі декілька іноземних урядів, у тому числі США та ЄС, утрималися від визнання результатів виборів.

Не зумівши скинути Мадуро під час трьох раундів демонстрацій з 2014 року, опозиція повірила в можливість змінити його шляхом голосування.

Країна має одні з найбільших у світі запаси нафти і колись могла похвалитися найрозвинутішою економікою Латинської Америки. Але після приходу до влади Мадуро почалася криза, відзначена різким падінням цін на нафту, широкомасштабним дефіцитом основних товарів і гіперінфляцією в 130 000%.

Нафтові санкції США спрямовані на те, щоб змусити Мадуро піти від влади після його переобрання у 2018 році, яке десятки країн засудили як нелегітимне. Але санкції призвели лише до втечі близько 7,7 мільйонів венесуельців, які залишили уражену кризою країну.

Оголошені виборчою комісією результати стали шоком для багатьох, хто вже святкував перемогу Гонсалеса.

Габріель Борік, лівий лідер Чилі, назвав результати такими, у які «важко повірити». У свою чергу, держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Вашингтон має «серйозні занепокоєння», що оголошені підрахунки не відображають фактичного волевиявлення народу.

У відповідь на критику з боку інших урядів міністерство закордонних справ Мадуро оголосило, що відкликає свій дипломатичний персонал із семи країн американського континенту, включаючи Панаму, Аргентину та Чилі. Міністр закордонних справ Іван Гіл звернувся до урядів цих країн з проханням зробити те саме зі своїм персоналом у Венесуелі.

74-річний кандидат від опозиції Гонсалес був маловідомим, аж поки у квітні його в останню хвилину не запропонували  на заміну лідерці опозиції Мачадо, якій підконтрольний Мадуро верховний суд заборонив балотуватися на будь-яку посаду протягом 15 років.

Опозиції вдалося згуртуватися навколо єдиного кандидата після багатьох років внутрішньопартійних розбіжностей і бойкоту виборів, які торпедували її амбіції повалити правлячу партію.

Колишня законодавиця Марія Коріна Мачадо перемогла у партійних праймеріз, набравши понад 90% голосів. Після того, як її не допустили до президентських перегонів, вона обрала  в якості своєї заміни в бюлетені професорку коледжу, але Національна виборча комісія заборонила і її реєстрацію.  Тоді було обрано Гонсалеса, політичного новачка.