UA / RU
Підтримати ZN.ua

Простий факт зустрічі «нормандської четвірки» не має значення — Лавров

У Росії натякнули, що не бачать сенсу у зустрічі без виконання їхніх вимог загалом.

Для Росії не має значення сам факт зустрічі міністрів закордонних справ країн «нормандської четвірки», а основний акцент у Міністерстві закордонних справ РФ роблять на ухваленні їхніх умов, заявив міністр закордонних справ Росії Сєргей Лавров в інтерв'ю державному телеканалу, говорячи про сенс проведення нового саміту.

"Ми сенс бачимо не в якомусь заході, а в його змістовному наповненні", - цитує Лаврова одне з російських інформагенств.

За його словами, Росія передала учасникам саміту свої пропозиції та умови щодо проведення "нормандської зустрічі".

«Не важливо, на якому рівні – ми передали нашим колегам, очікуємо від них на реакцію. Тому що коли вони кажуть, що "потрібно швидше зустрічатися", вони нам своє бачення очікуваних результатів досі не передавали", - додав глава російського МЗС.

Раніше глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що міністр закордонних справ РФ Сєргєй Лавров всіляко уникає зустрічі міністрів.

У свою чергу російські ЗМІ з посиланням на джерела в Кремлі пишуть, що саміт голів «нормандської четвірки» не встигнуть провести до звільнення з посади Ангели Меркель, а сам саміт взагалі замінять на зустріч міністрів закордонних справ.

Читайте також: "Плювок в обличчя Франції та Німеччини" - Кулеба відповів на заяви Лаврова по Нормандії

12 жовтня президент Володимир Зеленський провів переговори в форматі відеоконференції з президентом Франції і канцлером Німеччини щодо мирного врегулювання ситуації в Донбасі і підготовці до проведення чергового саміту "нормандської четвірки". Лідери трьох держав обговорили теми, які можуть бути розглянуті на саміті лідерів країн Нормандського формату. 

Після розмови із Зеленським, Макрон і Меркель обговорили з президентом РФ прогрес у виконанні зобов'язань, взятих на себе під час Паризького саміту в грудні 2019 року, і погодилися з необхідністю детального обговорення стану їх виконання під час наступної зустрічі.