UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прокуратура почала провадження про захоплення приміщень для "референдуму" у Донецькій та Луганській областях

Для проведення "референдуму" було захоплено приміщення шкіл, палаців культури, кінотеатрів, будинків творчості, ліцею, стоматологічної поліклініки та шахт на сході України. За всіма цими фактами розпочато кримінальні провадження.

Прокуратура почала кримінальні провадження за фактом захоплення приміщень для проведення незаконного референдуму 11 травня в Донецькій і Луганській областях. Про це повідомила прес-служба Генеральної прокуратури України.

"Для проведення так званого референдуму 11 травня цього року було захоплено приміщення загальноосвітніх шкіл, палаців культури, кінотеатрів, будинків творчості, ліцею, стоматологічної поліклініки та шахт на сході України. За всіма цими фактами розпочато кримінальні провадження, в яких процесуальне керівництво прокуратури здійснюють Донбасу і Луганщини", - йдеться в повідомленні.

Зокрема, як повідомляють, прокуратури Пролетарського, Куйбишевського та Калінінського районів Донецька контролюють хід досудового розслідування, розпочатого за ст. 341 Кримінального кодексу України (захоплення державних або громадських будівель чи споруд) за фактами захоплення приміщення восьми загальноосвітніх шкіл, палацу культури ім. Куйбишева, ліцею №114, стоматологічної поліклініки №6 та палацу культури "Ювілейний".

Аналогічний випадок мав місце у місті Сніжному Донецької області, де захоплено приміщення шести загальноосвітніх шкіл, будинку творчості, кінотеатру "Сніжинка". За даним фактом відкрито кримінальну справу за ст. 341 Кримінального кодексу України (захоплення державних або громадських будівель або споруд), процесуальне керівництво здійснює прокуратура Сніжного.

ТАКОЖ: МЗС: "Референдум" не матиме жодних правових наслідків для цілісності України

Також було захоплено школу і в місті Селідове Донецької області. Селідівська міжрайонна прокуратура контролює хід досудового розслідування в кримінальному провадженні, розпочатому за ст. 356 Кримінального кодексу України (самоправство).

Такі ж правопорушення зафіксовано і в місті Ровеньки Луганської області, де захоплено приміщення актового залу "Шахтоуправління Ровеньківське", палацу культури ім. Горького, кафе "Світанок", ТОВ "ДТЕК Ровенькиантрацит". За даним фактом порушено кримінальну справу за ст. 293 Кримінального кодексу України (групове порушення громадського порядку). Процесуальне керівництво здійснює прокуратура р. Ровеньки.

У той же час, за повідомленнями адміністрацій Маріупольських загальноосвітніх шкіл №25, №52, №53, №64, №11, №27, №4, №50, ЗШ-39, ЗШ-34, №2, №10, №51, №55, №56, №57, №68, №40, №14, №26, №32, №37, №54, встановлено випадки масових заворушень, пов'язаних з проведенням так званого референдуму. За всіма цими фактами відкрито кримінальні провадження за ч. 1 ст. 294 Кримінального кодексу України (масові заворушення).

Крім того, як повідомляють, мало місце захоплення представниками так званої Донецької народної республіки будівель виконавчого комітету Моспинской міського Пролетарської і Будьоннівської районних рад у Донецьку та обладнання для голосування. За цими фактами відкрито кримінальні провадження за ст. 341 (захоплення державних або громадських будівель чи споруд) і ч. 1 ст. 294 (масові заворушення) Кримінального кодексу України відповідно.

"У зв'язку з цим, Генеральна прокуратура України нагадує, що захоплення будівель чи споруд, що забезпечують діяльність органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об'єднань громадян, з метою незаконного користування ними або перешкоджання нормальній роботі підприємств, установ, організацій є кримінально караними діями", - йдеться в повідомленні. !zn

Читайте також:

Путін попросив сепаратистів перенести "референдум" у Донецькій та Луганській областях (відео)

У верхівці "Донецької народної республіки" стався переворот: влада захопили люди Стрєлка

Луганські організатори "референдуму" повідомили про 94-98% підтримки державної самостійності "республіки"