UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прогульників засідань у Раді покарали на 30 мільйонів гривень – депутат

Попри штрафи, деякі народні обранці продовжують ігнорувати роботу.

Верховна Рада за минулий рік зекономила для державного бюджету України 30 мільйонів гривень. Ці кошти – штрафи для народних депутатів, котрі пропустили  більшість засідань або ігнорували роботу в комітетах, розповів депутат «Слуги народу» Павло Фролов.

«Ми передбачили в цьому скликанні дуже суттєві штрафи для тих депутатів, які не ходять на роботу або не відвідують засідання комітету. Тобто, якщо за місяць відсоток голосування в депутата менше 70%, то депутат не отримує 42 тисячі гривень депутатських. Таким чином, наприклад, минулого року понад 30 млн грн зекономлено і повернуто до бюджету. Раніше такої практики не було», - зазначив він в етері «Україна 24».

Хоча юридично за пропуск пленарних засідань ВР без поважних причин передбачені фінансові штрафи, на практиці це не стало достатньою мотивацією для частини народних депутатів, які систематично ігнорували і продовжують ігнорувати засідання парламенту, зазначив голова «Комітету виборців України» Олексій Кошель.

Читайте також: Зеленський підписав закон про позбавлення депутатів-прогульників фінансового забезпечення

У жовтні 2019 року парламент ухвалив зміни до закону «Про статус народного депутата України» та Регламенту ВР, якими передбачалось скасування «депутатських виплат» для прогульників.

Президентським законопроектом №1027 також передбачено позбавлення депутата мандату, якщо він без поважних причин відсутній на третині пленарних засідань ВР або комітету протягом однієї сесії (за рішенням Верховного суду). Однак цей нормативний акт КСУ визначив таким, що суперечить Основному закону.