UA / RU
Підтримати ZN.ua

Профільний парламентський комітет рекомендує Раді повернути Конституцію 2004 року

В комітеті прийшли до висновку, що рішення КСУ щодо скасування політреформи-2004, яку не було легітимізовано ВРУ, ставить під сумнів легітимність чинних інститутів державної влади.

Парламентський комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування 18 грудня на своєму засіданні підтримав рекомендації для Верховної Ради України прийняти акт про відновлення легітимності Конституції України 1996 р. зі змінами, внесеними згідно з законом № 2222-IV від 8 грудня 2004 р.

Як повідомила прес-служба голови комітету Давида Жванії, цю позицію було вироблено учасниками круглого столу "Політична криза в Україні: парламентські інструменти її подолання", рекомендації якого було розглянуто профільним комітетом.

На думку голови комітету, рішення КСУ щодо скасування політреформи-2004, яку не було легітимізовано ВРУ, ставить під сумнів легітимність чинних інститутів державної влади.

"Адже тільки Верховна Рада як вищий орган представницького народовладдя уповноважена вносити зміни в Конституцію України шляхом прийняття відповідного закону", - підкреслив він.

Раніше ідею про повернення до Конституції 2004 року озвучили в опозиції.

Як заявив лідер парламентської фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк, президентські вибори у такому випадку буде проведено на шість місяців раніше, а повноваження голови держави буде скорочено.

Відзначимо, що експерти і політики останнім часом неодноразово зачіпали тему повернення до Конституції 2004 року для виходу з політичної кризи. На думку фахівців, такий варіант можливий через спонукання Конституційного Суду скасувати своє рішення від 30 вересня 2010 року, яким він перевів державу на принципи Конституції редакції 1996 року. !zn