UA / RU
Підтримати ZN.ua

Про участь Байдена в нормандській зустрічі зараз не йдеться — Гармаш

На це потрібна згода усіх учасників формату.

Представник окремих районів Донецької області на переговорах в ТКГ Сергій Гармаш заявив, що зараз не йдеться про введення в нормандський формат переговорів президента США Джо Байдена. Про це повідомляє "Новое время"

Гармаш вважає цю ідею "зовсім фантастичною". Проте він допускає, що до обговорення все ж можливо долучити американського зовнішньополітичного радника президента США або ж офіційного спостерігача від Сполучених Штатів.

«Байден разом з [канцлером Німеччини Ангелою] Меркель, [президентом Франції Еммануелем] Макроном, [главою Кремля Володимиром] Путіним і [президентом України Володимиром] Зеленським за один стіл поки не сяде, про це не йдеться. Знову ж - на це потрібна згода учасників нормандського формату. Тому було б чудово, якби в цьому форматі з'явився зовнішньополітичний радник від Сполучених Штатів або хоча б офіційний спостерігач від Сполучених Штатів. Це більш імовірно, скажімо так. Під впливом, тиском західних партнерів Росія може на це піти», - сказав Гармаш. 

Читайте також: Україна високо цінує співпрацю з Німеччиною в "нормандському форматі" для досягнення миру в Донбасі – Зеленський

Нагадаємо, 12 січня в Берліні зустрілися радники лідерів нормандської четвірки. Україна на переговорах представляв глава Офісу президента Андрій Єрмак. В ОПУ повідомили, що під час шестигодинних переговорів сторони торкнулися всі питання порядку денного - від безпеки до гуманітарних, дискусія була непростою, але мала конструктивний характер.

Однак міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив про те, що проривів на зустрічі радників лідерів країн нормандської четвірки в Берліні 12 січня не було.

У п'ятницю, 22 січня, мала відбутися наступна зустріч, але вже в відеоформаті, але українська сторона ініціювала її перенесення у зв'язку з пожежею в Харкові.