UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пристайко роз’яснив свої слова про можливу відмову від членства в НАТО

За словами посла, Україна шукає способи "вижити просто зараз".

Посол України у Британії Вадим Пристайко пояснив свої слова в інтерв’ю британським ЗМІ  про те, що Україна "могла би" розглянути відмову від членства в НАТО аби запобігти повномасштабній війні з Росією.

"Ми зараз на різних інтерв’ю тут пояснюємо, що НАТО є навіть у Конституції і ніяких змін зараз немає, але ми не можемо розраховувати зараз на НАТО - бо ми не члени родини.  Щоб уникнути війни просто зараз, ми готові на компроміси, але вони не лежать у сфері НАТО, а в Мінських домовленостях тощо. Щодо НАТО зараз - ми залишаємо курс, але вимушені шукати інші варіанти, які дозволять вижити просто зараз", - сказав  Пристайко у коментарі "Європейській правді".

Нагадаємо, напередодні посол на запитання  BBC Radio 5 Live про те, чи міг би Київ розглянути питання відмови від вступу до НАТО, відповів: "Ми могли б".

В МЗС України заявили, що ці слова вирвані із контексту, але зазначили, що заради миру і збереження життів наших громадян Україна готова йти на діалог з країнами та міжнародними організаціями. При цьому зазначили, що перспектива членства в НАТО закріплена в Конституції, а дії міністерства не можуть їй суперечити.

Читайте також: У Зеленського відреагували на слова Пристайка щодо НАТО

В грудні МЗС Росії опублікувало російський проєкт угоди про заходи забезпечення безпеки РФ та держав-членів НАТО, який передбачає відмову НАТО від розширення, включаючи приєднання України, ведення військової діяльності на території країн Східної Європи, Закавказзя та Центральної Азії, а також від розміщення ракет середньої та меншої дальності в локаціях, звідки вони можуть вразити територію інших учасників. Однак після циклу переговорів  Москва отримала конкретну відмову на свою завуальовану пропозицію щодо переділу світу на нові "сфери впливу".