UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президентські вибори в Болгарії виграв Румен Радєв, який вважає Крим російським

ЦВК Болгарії опрацювала 99,82% голосів.

У Болгарії перемогу у другому турі президентських виборів отримав Румен Радєв, який вважає тимчасово окупований Крим російським, свідчать дані Центральної виборчої комісії. За підсумком опрацювання 99,82% протоколів, за Радєва проголосували 66,7% болгарських виборців.

За його опонента Анастаса Герджикова, якого висунула партія колишнього прем’єр-міністра Болгарії Бойка Борисова ГЕРБ, проголосували 31,82% виборців.

Зазначимо, що Радєв також виграв і попередні президентські вибори у Болгарії 2016 року. Тоді він обійшов кандидатку від ГЕРБ Цецьку Цачову та набрав 59,4% голосів.

Читайте також: Президент Болгарії підставив під удар відносини з Україною - МЗС

Нагадаємо, під час дебатів 19 листопада Радєв заявив, що вважає окупований український півострів російським, а санкції проти окупанта – неефективними. Він також виступив за «прагматичні відносини з Москвою».

«Аннексія Криму є порушенням міжнародного права, але в політиці є реалії, і зараз Крим є російським», - уточнив він наступного дня.

 МЗС України викликало посла Болгарії для роз'яснень, а голова українського дипвідомства Дмитро Кулеба запропонував пояснити президентові Болгарії, «що таке драма».