UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президент зібрав голів фракцій перед розпуском парламенту

Порошенко виконав одну з необхідних процедур перед розпуском Верховної Ради - провів консультації. Нагадав про необхідність працювати у вересні.

Президент України Петро Порошенко провів консультації з керівниками фракцій і груп Верховної Ради, які, відповідно до Конституції, глава держави проводить у зв'язку з достроковим припиненням повноважень парламенту.

Президент зазначив, що протягом місяця після припинення існування коаліції у Верховній Раді не було сформовано нової, тому відповідно до Конституції України має право достроково припинити повноваження парламенту. Таке рішення приймається після консультацій з головою Верховної Ради, його заступниками та головами фракцій.

Президент підкреслив, що час, відведений Конституцією на формування нової коаліції, закінчується 24 серпня. Рішення про припинення повноважень Верховної Ради VII скликання не буде означати, що Верховна Рада припиняє роботу, зазначив Порошенко.

Глава держави підкреслив, що існує надзвичайна важливість розгляду низки питань, насамперед - ратифікації у вересні Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. "Я сподіваюся на активну роботу і швидку ратифікацію, щоб вже у вересні ратифікаційні грамоти були передані в Комісію у Брюссель", - сказав президент.

Глава держави також відзначив необхідність продовження бюджетного процесу, зокрема, внесення змін до бюджету 2014 і затвердження бюджету на 2015 рік.

Президент також висловив сподівання, що депутати повернуться до розгляду виборчого законодавства, акцентувавши увагу на пропорційній моделі виборів за відкритими списками.

Серед технічних питань, пов'язаних з виборами, глава держави відзначив необхідність розгляду питання про зміну меж виборчих округів на території Донецької і Луганської областей, щоб захистити волевиявлення громадян.

Нагадаємо, що президент Петро Порошенко може оголосити дострокові парламентські вибори вже 24 серпня. !zn