UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президент Туреччини планує відродити зернову угоду

Ердоган вкотре зазначив, що готовий бути посередником мід Україною та РФ.

Президент України Володимир Зеленський зустрівся із президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом. Про це повідомили пресслужби обох глав держав.

Лідер Туреччини, як розповіли в його адміністрації, повідомив українському колезі про те, що “розпочав зусилля” з відновлення Чорноморської зернової ініціативи.

Крім того, Ердоган вкотре наголосив, що Туреччина “докладає  зусиль для того, щоб завершити українсько-російську війну справедливим миром” та готова бути посередником у цому процесі.

Зеленський назвав  зустріч із Ердоганом “продуктивною” та подякував йому за зусилля  з повернення додому полонених українців.

Він також зазначив, що сторони готуються провести в Туреччині конференцію, присвячену “продовольчій безпеці та свободі судноплавства у межах імплементації рішень Саміту миру”.

Читайте також: Туреччина балансує між підтримкою Росії та постачанням зброї Україні — Politico

Нагадаємо, що Чорноморська зернова ініціатива, або зернова угода, припинила дію через вихід з неї Росії.

Натомість Україна самостійно гарантувала безпеку суден, що рухаються  зерновим коридором.

Міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан заявляв, що його країна пропонує створити мирну платформу для припинення російсько-української війни.

При цьому Кремлю Ердоган у ролі посередника на переговорах не подобається. Про те, що він нібито не може ним бути заявив прессекретар Путіна Дмітрій Пєсков.