UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президент підписав закон про передачу Андріївської церкви Вселенському патріархату

Передача храму у користування Константинополю сприятиме прискоренню отримання Томосу, йдеться в документі.

Президент України Петро Порошенко підписав законопроект №9208 про особливості користування Андріївською церквою Національного заповідника "Софія Київська", який передбачає передачу храму Вселенському патріархату. На сайті Верховної Ради повідомляється, що сьогодні, 7 листопада, документ повернуто з підписом від президента.

У законопроекті вказується, що передача храму сприятиме прискоренню отримання Томосу - визнання світовим православ'ям помісної православної церкви України та "створить належні умови для здійснення своїх найважливіших представницько-комунікативних функцій екзархами Вселенського патріархату".

"Повноцінне функціонування цього представництва, серед іншого, вимагає також забезпечення належною гідною культовою спорудою, в якому посланці Вселенського патріархату зможуть регулярно здійснювати богослужіння", - йдеться в пояснювальній записці.

Нагадаємо, 18 жовтня Верховна Рада ухвалила закон "Про особливості користування Андріївською церквою Національного заповідника "Софія Київська", згідно з яким церкву передадуть у постійне користування Вселенському патріарху. Зокрема там здійснюватимуть богослужіння представники Константинопольського патріарха в Києві.

Як повідомлялося, 11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Українській помісній церкві. На Фанарі заявили про те, що процес надання Томосу триватиме. Того ж дня Синод Вселенського патріархату ухвалив рішення, згідно з яким передача Київської митрополії Московському патріархату у 1686 році вважається недійсною.

Докладніше читайте в статті Катерини Щоткіної "Томос: усі гарантії, крім української..." у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".