UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президент підписав закон про облаштування та утримання держкордону

Рада ухвалила закон наприкінці жовтня.

Президент України Володимир Зленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення інженерно-технічного облаштування та утримання державного кордону", повідомила пресслужба Офісу голови держави. Верховна Рада ухвалила документ 29 жовтня.

Закон вносить зміни до Земельного кодексу України, Водного кодексу, а також Закону "Про державний кордон України", згідно з якими органи ДПСУ мають право постійно користуватися земельними ділянками завширшки 30-50 метрів уздовж лінії державного кордону для будівництва та утримання інженерно-технічних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій та інших об'єктів прикордонної інфраструктури.

Також документом передбачено звільнення органів прикордонного відомства від відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва у зв'язку з облаштуванням держкордону.

Як зазначили в Офісі президента, реалізація документу дасть змогу створити належні умови для інженерно-технічного облаштування держкордону України з суміжними державами, насамперед з РФ, для забезпечення виконання ДПСУ завдань з охорони та захисту державного кордону.

Як повідомлялося, 12 листопада Верховна Рада України ухвалила проект закону № 2161 про внесення змін до Закону України "Про оперативно-розшукову діяльність" з метою вдосконалення діяльності Державної прикордонної служби України. Закон підтримали 318 народних депутатів.

Законопроектом передбачені зміни в абзаці шостому частини першої статті 5 Закону України "Про оперативно-розшукову діяльність". Згідно зі змінами удосконалюється діяльність Державної прикордонної служби України в частині здійснення оперативно-розшукової діяльності підрозділами забезпечення власної безпеки, забезпечення внутрішньої безпеки, оперативного документування, оперативно-розшуковими тощо.