UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президент Китаю провів «теплу зустріч» з Маском, підтримавши розвиток виробництва Tesla у КНР

Сі Цзіньпін підтримує найбільший американський бізнес із виробництва електромобілів на території своєї країни, незважаючи на напружені відносини Китаю та США.

Генеральний директор найбільшого у світі виробника електромобілів Tesla Ілон Маск увечері 15 листопада зустрівся з президентом КНР Сі Цзіньпіном на банкеті в Сан-Франциско, куди китайський лідер прилетів на переговори з президентом США Джо Байденом в рамках саміту Азіатсько-Тихоокеанського співробітництва. Як пише Bloomberg, зустріч була "теплою", незважаючи на напружені відносини США та КНР.

"На вечері Сі зустрівся з Маском та іншими важливими представниками у вузькому колі, продемонструвавши підтримку розвитку Tesla у Китаї", – повідомляється на сторінці компанії Tesla у китайській соцмережі Weibo.

Згідно з повідомленням, "Маск висловив подяку та привітав швидке зростання китайського сектора нових електроавтомобілів".

Раніше Маск заявляв, що бізнес Tesla у Китаї розвивається "дуже добре" і він "дуже задоволений" його успіхами.

Читайте також: Росія завантажила до пускової шахти ще одну ракету "Авангард", якою вона загрожує США

Американський автовиробник отримав у Китаї – найбільшому у світі автомобільному ринку, а також найбільшому ринку електромобілів – пільги, яких не мали інші міжнародні компанії. Найпомітнішим із них стало те, що Китай дозволив Tesla повністю володіти своїми внутрішніми підприємствами, а не ділити опіку з місцевим партнером.

Податкові пільги, дешеві кредити та інші види допомоги згодом допомогли перетворити Китай на найважливіший ринок для Tesla за межами США. Наразі шанхайський виробничий центр Tesla є ключовим для автовиробника: у 2022 році тут випустили понад 710 тисяч автомобілів, що становить понад половину світового обсягу виробництва компанії.

Незважаючи на відносно тепле ставлення до Tesla, китайський уряд холодно ставиться до інших продуктів Маска: наприклад, забороняє використовувати на території країни послуги супутникового інтернет-провайдера Starlink, що належить компанії SpaceX.