UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президент Чехії порадив Україні піти шляхом "фінляндизації"

Також Земан підтримав твердження голови МЗС Німеччини, що Україна не буде членом НАТО.

Президент Чехії Мілош Земан переконаний, що Україна повинна залишитися нейтральною державою і піти шляхом "фінляндизації".

"Що стосується України, то я не змінив своєї думки про те, що вона повинна рухатися до нейтралітету з його так званою фінляндизацією", - сказав Земан під час свого візиту в Казахстан, повідомляє чеське видання Ceske noviny.

"Фінляндизація визначається як підпорядкування іншій країні у зовнішній політиці, але означає нейтральний статус", - пояснив значення терміна представник чеського президента Іржі Овчачек

Насправді ж, "фінляндизація" передбачає спадкування приклад Фінляндії, яка, згідно з доктриною Юхо Паасіківі, підписала 1948 р. договір із СРСР, що обмінює, по суті, можливість зберегти демократичні свободи на певні зовнішньополітичні обмеження. На практиці це все вилилося в те, що в обмін на відмову від членства в НАТО Фінляндія отримала можливість бути вільною від участі в майбутній Організації Варшавського договору. Розширене тлумачення досвіду Фінляндії застосовується до держав, вимушених іти на певні обмеження свободи свого зовнішньополітичного вибору задля її збереження у принципі.

Також в ході візиту Земан заявив, що повністю згоден зі словами глави МЗС Німеччини про те, що Україна не буде членом НАТО.

Читайте також: Чехія відреагувала на обурення України щодо висловлювань Земана

Раніше дипломатичну колізію викликало інтерв'ю президента Чехії російському "Першому каналу", у якому він фактично підтримав позицію Москви щодо ситуації в Україні.

Проросійська позиція чеського президента викликає невдоволення самих чехів. 17 листопада його під час виступу освистали і закидали яйцями. Тисячі демонстрантів зібралися у центрі Праги, звинувачуючи Земана в прагненні зробити Чехію російською колонією.