UA / RU
Підтримати ZN.ua

За даними ЗМІ, Швеція планує влітку подати заявку на членство в НАТО. Прем'єрка Андерсон відмовилася це підтверджувати

Правляча партія Швеції скликала зустріч у травні, аби прийняти остаточне рішення.

Прем’єр-міністерка Швеції Магдалена Андерссон планує подати заявку на вступ країни в Північноатлантичний Альянс під час саміту НАТО, запланованого на 29-30 червня, передає телеканал SVT.

За даними місцевих ЗМІ, Соціал-демократична партія Швеції, до якої входить Андерсон, скликала зустріч 24 травня. Вона остаточно визначиться із позицією щодо НАТО. Партія також планує провести вирішальне голосування у парламенті Швеції.

Водночас за даними, Svenska Dagbladet, правління партії, можливо, вже прийняло рішення щодо Північноатлантичного Альянсу. За даними видання, Магдалена Андерссон хоче подати заявку на червневому саміті НАТО в Мадриді.

Пізніше, як передає Bloomberg, Андерссон не підтвердила інформацію про те, що Швеція може вступити до НАТО вже цього року. Зокрема, видання пише, що прем'єр-міністерка країни відмовилася підтверджувати повідомлення про підтримку ініціативи вступу в НАТО.

Читайте також: Швеція надішле Україні ще 5 тисяч одиниць протитанкової зброї

Нагадаємо, за словами генсека НАТО Єнса Столтенберга, якщо Фінляндія чи Швеція вирішать подати заявку на вступ у НАТО, то можуть розраховувати на позитивну відповідь і швидку процедуру вступу.

Тим часом The Times пише, що міфічний страх Росії стосовно розширення кордонів НАТО, який став одним із приводів військової агресії проти України, втілюється у життя. За іронією долі, цьому посприяла саме РФ. Вже влітку 2022 року Фінляндія та Швеція мають намір приєднатися до Альянсу.