UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прем'єр Польщі Дональд Туск виступає проти пільгового режиму торгівлі для України

Втім, його позиція, ймовірно, не вплине на рішення ЄС.

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск зберігає протекціоністську позицію попереднього уряду і має намір виступити проти продовження угоди про вільну торгівлю ЄС з Україною, пише The Financial Times.

Очікується, що Європейська комісія запропонує продовжити призупинення тарифів і імпортних квот на українську продукцію до червня 2025 року, щоб допомогти зберегти економіку країни на плаву, поки вона продовжує боротися з вторгненням Росії. Позиція Польщі не вплине на результат, оскільки рішення приймається більшістю голосів.

Однак Туск дотримується запропонованої націоналістичним євроскептичним урядом на чолі з партією «Право і справедливість» (PiS) політики, що суперечить його обіцянці, яку він давав, коли вступив на посаду минулого місяця, повернути Польщу в центр формування політики ЄС після років ворожнечі з Брюсселем.

Як пише видання, польський прем’єр-міністр прагне знайти баланс між його проєвропейською програмою та інтересами фермерів і перевізників, які хочуть зберегти заборону на імпорт і з листопада блокують пункти пропуску країни на кордоні з Україною, щоб змусити уряд підтримати свої вимоги.

PiS також активно виступає проти будь-яких спроб Туска скасувати зроблені попереднім урядом рішення та приписи. У цьому партію підтримує президент країни.

Найлижчими днями Туск відвідає Київ, щоб спробувати послабити спровоковану блокадою кордону напругу і досягти компромісу щодо заборони імпорту українського зерна, яку уряд PiS наклав минулої весни.

Він закликав Україну допомогти розрядити напругу з польськими фермерами та водіями вантажівок, замість вимагати від Польщі скасування заборони на імпорт.

Читайте також: Не дозволю нікому в уряді будувати свою позицію на антиукраїнських настроях – Туск

Заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзейчак на вихідних попередив, що уряд не має  згоди на відновлення ЄС пільгових умов торгівлі для України, оскільки це є «загрозою» для польських фермерів.

«Інтереси польських фермерів, наша продовольча безпека та прибуткове виробництво є пріоритетними», — написав Колодзейчак на соціальній платформі X (раніше Twitter).

Туск, за інформацією FT хоче укласти з Києвом угоду, подібну до тих, що були укладені з Румунією та Болгарією. Минулого року вони зняли блокаду в обмін на те, що Україна погодила систему ліцензування експорту, яка обмежила потік в їхні країни.

«Основна частина роботи — це діалог між двома столицями: Варшавою та Києвом», — сказав дипломат ЄС.

Третього січня Дональд Туск заявляв, що буде переконувати польських перевізників «не використовувати блокаду як спосіб захисту своїх інтересів». 

Про те, чому протест польських автоперевізників є нераціональним, спираючись на цифри пояснює Юлія Самаєва у статті «Блокада кордону. Що варто пояснити полякам, аби її припинити». 

Новий продуктовий скандал у Європі не за горами. Аграрна спільнота України знову завмерла в напруженому очікуванні, прогнозує Лариса Гук «Шлюзи аграрних протестів відкриті: на черзі цукор, птиця, ягоди…».

Хоча Брюссель висловлює цілковиту підтримку та запевняє, що продукти харчування made in Ukraine не псують загальної картини, невдоволення динамічними поставками харчів і сільськогосподарської сировини з берегів Дніпра наростає. Друга-третя хвилі продовольчого цунамі на підході. Ймовірний час — друга половина січня — початок весни.