UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прем'єр-міністр Великобританії Кір Стармер заявив, що не знає, що Росія робить в ООН після вторгнення в Україну

Заступник постпреда Росії під час промови Стармера не наважився підвести очі і поглянути навкруги

Виступаючи в дебатах в ООН, прем'єр-міністр Великої Британії Кір Стармер частину виступу присвятив Україні, згадавши жорстоку агресію Росії щодо неї, смерті людей. Зокрема, очільник британського уряду згадав убитих російською ракетою у Львові - трьох дочок і дружину осиротілого Ярослава Базилевича.

Читайте також: Глава МЗС Польщі у виступі в ООН порівняв викрадення українських дітей Росією зі злочинами нацистів

Стармер заявив, що не знає, що Росія робить в Організації Об'єднаних Націй після вторгнення в Україну. «Мені цікаво, як Росія може показувати своє обличчя в цій будівлі?», - поставив запитання Стармер.

Він заявив, що Росія стоїть за «найбільшим порушенням статуту (ООН) за останнє покоління».

«Вторгнення Росії в Україну незаконне. Воно загрожує глобальній безпеці. І воно спричинило колосальні людські страждання. Шістсот тисяч російських солдатів було вбито в цій війні. І за що? Статут ООН, який тут відстоюють, говорить про людську гідність. Не варто ставитися до своїх громадян як до шматків м'яса, які можна кинути в м'ясорубку», - сказав Стармер.

Читайте також: Президент Аргентини Хав'єр Мілей з трибуни ООН звинуватив організацію у лицемірстві

Заступник постійного представника Росії при ООН Дмитро Полянський весь час, поки Стармер говорив, не піднімав очей і тільки перебирав свої папери.

Настільки відкрита критика Росії не так часто звучить під склепіннями ООН. Якщо не брати до уваги Албанії, прем'єр-міністр якої дуже різко завжди реагує на будь-які антиукраїнські випади російських постпредів в ООН, і ще кількох країн, що дають жорстку оцінку вторгненню Росії в Україну, інші вважають за краще дотримуватися нейтралітету і дипломатично уникають будь-яких оцінок дій Росії, хоча голосування показує їхню позицію. Стармер продовжив лінію, яку завжди проводила Велика Британія щодо свого союзника - України.