UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прем'єр-міністр Японії вирушає на Близький Схід для посилення енергетичної співпраці

Регіон є стратегічно важливим для Японії, яка задовольняє понад 90 відсотків своїх енергетичних потреб за рахунок імпорту. 

Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кішіда в неділю, 16 липня, вирушив у чотириденну поїздку на Близький Схід, під час якої відвідає Саудівську Аравію, Об'єднані Арабські Емірати та Катар, щоб активізувати "ресурсну дипломатію" з країнами регіону в енергетичній сфері. Про це повідомляє KYODO.

Під час свого першого візиту на Близький Схід з моменту вступу на посаду в жовтні 2021 року Кішіда має на меті забезпечити стабільне постачання енергоресурсів до Японії з багатих на нафту країн, одночасно сприяючи внеску Токіо в їхні зусилля з декарбонізації.

Оскільки Близький Схід є стратегічно важливим для Японії, яка задовольняє понад 90 відсотків своїх енергетичних потреб за рахунок імпорту, Токіо вже давно намагається підтримувати дружні зв'язки з країнами цього багатого на природні ресурси регіону.

Оскільки світові ціни на енергоносії мають тенденцію до зростання після вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року, для Японії дедалі більш важливо забезпечити закупівлю сирої нафти та скрапленого природного газу з трьох країн Близького Сходу.

Саудівська Аравія та ОАЕ, тим часом, прагнуть зменшити свою нафтову залежність та диверсифікувати економіку, враховуючи, що ціна на нафту може впасти в майбутньому на тлі тенденції декарбонізації в усьому світі.

Читайте також: Китай уклав другу велику угоду з Катаром щодо купівлі скрапленого газу 

Намагаючись підтримати екологічні ініціативи країн і розширити бізнес-можливості для японських компаній, зокрема, в торговельній галузі, Кішіду супроводжують десятки бізнес-керівників. 

За словами урядовців, Кішіда планує провести двосторонні саміти зі спадкоємним принцом Саудівської Аравії Мухаммедом бін Салманом, лідером ОАЕ Мухаммедом бін Заїдом аль-Нахайяном та еміром Катару шейхом Тамімом бін Хамадом аль-Тані.

Японія і Саудівська Аравія мають намір домовитися про посилення співпраці в галузі енергетичних технологій, в той час як Кішіда збирається запропонувати регулярні переговори на рівні міністрів закордонних справ між Токіо і Радою співробітництва арабських держав Перської затоки.

Кішіда, який займав посаду міністра закордонних справ близько п'яти років до 2017 року, прагне зміцнити відносини з блоком, до якого входять Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудівська Аравія та ОАЕ.

Очікується, що Японія та ОАЕ випустять спільну заяву щодо захисту навколишнього середовища, оскільки в листопаді в Абу-Дабі відбудеться кліматична конференція COP28.

Кішіда також, ймовірно, закликатиме Катар продовжувати стабільно постачати СПГ до Японії, оскільки країна є одним з найбільших світових експортерів скрапленого природного газу.

Читайте також: Світло НАТОвської зірки в Країні Вранішнього Сонця

Ця закордонна поїздка Кішіди є першим візитом японського лідера на Близький Схід з січня 2020 року, коли колишній прем'єр-міністр Сіндзо Абе відвідав Саудівську Аравію, ОАЕ та Оман.

Кішіда розглядав можливість поїздки на Близький Схід влітку минулого року, але був змушений відкласти візит після того, як інфікувався новим коронавірусом.