UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прем’єр Індії Моді прибув до Києва

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді у п’ятницю вранці, 23 серпня, прибув до Києва з офіційним візитом, передає видання The Times of India.

«Прем'єр-міністр Нарендра Моді приїхав до Києва з Польщі, щоб розпочати свій одноденний візит до України», - заявило видання.

Це перший візит прем’єр-міністра Індії в Україну з часів проголошення незалежності та встановлення допломатичних відносин між державами.

Індійська громада в Україні зібралась для зустрічі діаспори з прем'єр-міністром Моді біля готелю Hyatt Regency. Планується, що тут пройде зустріч українських індійців та глави уряду Індії.

Візит Моді до Києві відбувається після його поїздки до Москви 8 липня.  Напередодні поїздки до Європи Нарендра Моді заявив, що підтримує мир у регіоні та закликав до дипломатичних кроків для припинення війни.

Уже в Варшаві, яку прем’єр Індії відвідав з офіційним візитом перед поїздкою в Україну, він зазначив, що «зараз не епоха війни», та додав, що Індія є «прихильником постійного миру в цьому регіоні».

Очікується, що під час зустрічі із президентом України Володимиром Зеленським Моді передасть «повідомлення» від російського керівника Владіміра Путіна.

Читайте також: AP про візит Моді в Україну: Прем'єр хоче нагадати про позаблоковість Індії та баланс у зовнішній політиці

Попри західні антиросійські санкції, відносини між Делі та Москвою лише пожвавились після повномасштабного вторгнення. Індія утримується від прямого звинувачення Росії у початку війни та закликає вирішити конфлікт шляхом діалогу та дипломатії. Окрім цього, країна увійшла в список тих, хто не підписав спільне комюніке за підсумками Саміту миру у Швейцарії через відсутність РФ на заході. 

Лідер Індії намагається збалансувати зв'язки із Заходом після того, як зіштовхнувся з негативною реакцією США на свій візит до Росії минулого місяця, де він зустрівся з Путіним. Детальніше про зустріч Моді з російським диктатором та позицію Індії розповідала Наталія Бутирська в статті “Обійми з Путіним: чому індійські заклики до миру його не принесуть”.