UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прем'єр поспішив відхреститися від 20 млрд, нібито запропонованих Януковичу за відмову від Євроінтеграції

Азаров стверджує, що єдиною компенсацією непідписання Угоди про асоціацію для України є збереження товарообігу з Росією. А інформація про виділення Росією $ 20 млрд - це чиста брехня і жодного документа, де це було б "записано", просто немає.

Офіс президента України

Прем'єр-міністр України Микола Азаров заперечує, що Росія обіцяла Україні компенсацію в розмірі $ 20 млрд дол. за відмову від євроінтеграції. Про це він заявив в інтерв'ю телеканалу ICTV у неділю ввечері, 24 листопада.

"Така брехня... у такій відповідальній ситуації перед своїм народом брехати не можна. Нехай він (лідер "Батьківщини" Арсеній Яценюк - ред.) покаже, де це записано. Хай вийде до трибуни Верховної Ради і покаже документ, де це записано - дати 20 млрд. Це абсолютна брехня", - зазначив Азаров.

Азаров заявив, що уряд неодноразово просив Євросоюз про допомогу в умовах кризи, посиленої тиском Росії і Митного союзу, сподіваючись, що ЄС вплине і на пом'якшення позиції Міжнародного валютного фонду.

Проте, як зазначив Азаров, з боку ЄС було отримано лише обіцянку протягом 7 років надати приблизно 1 млрд євро, а МВФ повідомив, що готовий виділити кредит, рівний сумі заборгованості перед фондом - близько $ 4 млрд.

Прем'єр підкреслив, що для уряду найголовніший компенсатор - "збереження нормального торговельного режиму", тобто товарообігу з РФ на торішньому рівні $ 50 млрд.

"Адже наша продукція машинобудування на 75% йде до Росії, на 80% - до країн СНД. Могли піти на те, щоб поставити хрест на головних галузях, не отримавши компенсацію від ЄС. Адже жодна країна, яка вступила в ЄС, не йшла туди без компенсаторів. Ми прагнемо до євроінтеграції, до перспективи членства в ЄС, але у нас є свої інтереси", - додав глава уряду.

Нагадаємо, лідер "Батьківщини" Арсеній Яценюк раніше заявив, що президент України Віктор Янукович "виторгував" у Росії "нібито зниження ціни на газ" і $ 20 млрд, половину з яких вкрадуть, а половину витратять на фальсифікацію президентських виборів-2015. !zn

Читайте також:

Яценюк оголосив три вимоги до Януковича

Азаров заявив, що рішення заморозити євроінтеграцію не було стихійним

Фюле нагадав Україні, що "не дочекалась компенсацій", про багатомільярдну допомогу Європи