UA / RU
Підтримати ZN.ua

Представники ОБСЄ розпочали спостереження за виборами в Україні

Місія стала до спостереження за місцевими виборами з 23 вересня.

23 вересня в Україні розпочинає роботу Місія Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ зі спостереження за місцевими виборами. Про це повідомило Міністерство закордонних справ.

«22 вересня перший заступник міністра Еміне Джапарова прийняла главу Місії Бюро демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ зі спостереження за місцевими виборами Інгібйорг Гісладоттір. Еміне Джапарова підкреслила, що Україна послідовно підтримує неупереджену, автономну і деполітизовану діяльність БДІПЛ з моніторингу виборів в державах-учасницях ОБСЄ. Вона також зазначила, що МЗС України готове надавати всебічне сприяння міжнародним спостерігачам у виконанні ними свого мандату», - йдеться в повідомленні.

Перший заступник міністра проінформувала співрозмовницю, що вперше місцеві вибори відбудуться в нових умовах в рамках проведення реформи децентралізації, в зв'язку з чим в країні спостерігається безпрецедентно високий рівень уваги до виборів. Вона також привернула увагу до того, що вибори будуть проводитися в умовах триваючої збройної агресії і тимчасової окупації частини території України з боку Російської Федерації.

Глава наглядової місії позитивно оцінила запрошення Україною міжнародних спостерігачів на місцеві вибори, а також проінформувала про основні етапи роботи Місії в передвиборний і постелекторального періоди.

Сторони наголосили на важливості міжнародного спостереження за виборами як ключовий елемент розвитку демократичних процесів і подальшого вдосконалення виборчих систем в державах.

Читайте також: Спортсменка, телеведучий і ексміністерка Скалецька: «Слуга Народу» представила кандидатів на вибори в Київраду

Відзначимо, за даними соцопитування, 43% українців не знають, якого числа відбудуться місцеві вибори в Україні. Разом з тим, 69% опитаних не знають, за якою системою вони пройдуть.