UA / RU
Підтримати ZN.ua

Представника Ватикану викликали у МЗС через заяву Папи Римського

Франциск порівняв вбивство Дарії Дугіної зі смертями українців, які гинуть від рук російських загарбників.

Міністерство закордонних справ України викликало апостольського нунція в Україні Вісвальдаса Кульбокаса через заяву Папи Римського Франциска на День Незалежності, який співпав з півріччям повномасштабного російського вторгнення.

Дипломатичному представникові Ватикану повідомили, що в Україні «глибоко розчаровані словами понтифіка, які несправедливо прирівнюють агресора та жертву».

«При цьому викликає нерозуміння рішення Папи Франциска згадати у контексті російсько-української війни смерть російської громадянки (Дарії Дугіної – ред.) на території Росії, до якої Україна не має жодного відношення», - наголошується у заяві.

Дипломати також звернули увагу нунція на те, що за ці півроку Франциск жодного разу не приділив окремої уваги конкретним жертвам війни, серед яких вже 376 українських дітей, які загинули від рук російських окупантів.

У міністерстві сподіваються, що надалі Святий Престол уникатиме несправедливих висловлювань, які викликають розчарування в українському суспільстві.

Читайте також: "Це точно не наша відповідальність": Зеленський про смерть Дугіної

24 серпня Папа Римський Франциск прокоментував смерть Дугіної словами: «Я думаю про бідну жінку, яку підірвали бомбою, закладеною під сидінням її машини в Москві. Невинні платять за війну». Понтифік також відзначився низкою суперечливих заяв на кшталт «сирітство не знає національності».

Заява понтифіка викликала обурення в Україні, її розкритикували міністр закордонних справ Дмитро Кулеба та український посол у Ватикані Андрій Юраш. Посол нагадав, що Дугіна була палкою прихильницею війни проти України, та зауважив, що «не можна говорити в одних категоріях про агресора і жертву, ґвалтівника та зґвалтованого».