UA / RU
Підтримати ZN.ua

Представник України при ЄЕК визнав, що вступ до Митного союзу - це політичне рішення

У проекті угоди про асоціацію є стаття 39, яка передбачає право України укладати інші митні союзи, окрім угоди про зону вільної торгівлі з ЄС.

Проект Угоди про асоціацію між Україною та ЄС передбачає право Києва укладати інші митні союзи, інша справа, що членство в Євразійському союзі - це політичне рішення.

Таку думку висловив представник України у Євразійській економічній комісії Віктор Суслов журналістам у п'ятницю, 12 липня, у Сочі (РФ).

"Навіть якщо розглядати з точки зору розвитку відносин з ЄС, створення зони вільної торгівлі, підписання Угоди про асоціацію, то в цій угоді є стаття 39, яка прямо передбачає право України укладати інші митні союзи. Очевидно, включаючи Митний союз Росії, Білорусії і Казахстану. А також укладати інші угоди про ЗВТ", - сказала він.

- В Україні зменшується кількість прихильників зближення з Митним союзом

У той же час, В.Суслов підкреслив, що Україна може укладати такі союзи, якщо це не буде суперечити нормам, які містяться в Угоді про асоціацію з ЄС. За його словами, такі суперечності можуть виникнути тільки у сфері технічного регулювання та використання тих чи інших стандартів.

"Спираючись на цю норму, ми могли б продовжувати рух у бік МС. Я не можу сказати однозначно, це політичне рішення, що воно закінчиться повним членством України в МС. Але приєднання до будь-якої угоди передбачає в тій чи іншій формі часткове членство", - додав він.

Відповідаючи на питання журналістів, чи виключає він вступ України у МС, В.Суслов сказав: "як експерт і економіст я не можу цього виключати, оскільки це допускається і проектом Угоди про асоціацію. Як буде далі - це питання політиків". !zn

Читайте також:

Азаров вважає, що Україна не повинна обирати між Митним союзом і ЄС

Азаров вважає, що Євросоюз обмежить суверенітет України дужче, ніж МС

Кличко сумнівається у бажанні Януковича підписати асоціацію з ЄС