UA / RU
Підтримати ZN.ua

Позиція України щодо мирного договору: Кулеба заявив, що відповіді РФ ще не було, Лавров каже – готують

За словами Дмитра Кулеби, з позиції РФ стане зрозуміло, чи росіяни продовжують говорити мовою ультиматумів, чи перейшли до конструктивного обговорення.

Голова українського Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна поки не отримала відповіді РФ на пропозиції, озвучені на переговорах у Стамбулі. Своєю чергою російський міністр закордонних справ Сєргєй Лавров заявив, що Росія готує реакцію на пропозиції України.

«Ні, повноцінні відповіді ми ще не отримали на ті пропозиції, які були озвучені в Стамбулі. Ми бачимо певні публічні коментарі, які лунають від російських офіційних осіб, але ми чекаємо на повноцінну формальну відповідь Росії», – заявив Дмитро Кулеба на брифінгу під час візиту до Польщі.

Очільник українського МЗС додав, що з цієї відповіді стане зрозуміло, чи РФ продовжує говорити мовою ультиматумів, чи вона нарешті перейшла до конструктивного обговорення порядку денного і пошуку взаємоприйнятних рішень.

Водночас за даними росЗМІ, Лавров заявив, що «переговори РФ та України мають продовжуватись, Росія готує свою редакцію на пропозиції України». Водночас за версією міністра країни-агресорки, РФ «побачила набагато більше розуміння ситуації з Кримом і Донбасом». За його словами, подальші контакти з Україною нібито пропрацьовуються.

Читайте також: Подоляк повідомив про початок нового раунду переговорів України та РФ

Раніше українська сторона за результатами стамбульських перемовин заявила, що Україна хоче, аби підписантами гарантій безпеки, які повинні бути аналогічними 5 статті НАТО, були країни Радбезу ООН.

Радник голови ОП Михайло Подоляк заявив, що питання Донбасу будуть обговорювати президенти України Володимир Зеленський та РФ Владімір Путін. Окремим пунктом також буде винесено питання Криму. Наша сторона запропонувала зафіксувати позиції України та Росії стосовно півострова на 15 років.