UA / RU
Підтримати ZN.ua

Позиція Туреччини щодо Криму надзвичайно важлива для кримських татар – Джемілєв

Питання анексованого українського півострова було одним з головних на порядку візиту Зеленського до Туреччини.

Невизнання Туреччиною анексії українського Криму Росією дуже важливо для кримських татар, повідомив у коментарі агентству "Анадолу" лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, який супроводжував президента України Володимира Зеленського під час його візиту в Анкару та Стамбул.

За його словами, питання Криму був одним з головних на порядку візиту Зеленського до Туреччини.

"Президент Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Туреччина ніколи не визнає анексію Криму, що Крим є українською територією, і Туреччина завжди поруч з кримськими татарами. Ця заява дуже важлива для нас", - наголосив Джемілєв.

Він також відзначив зростання поваги до кримських татар у суспільстві. На думку лідера кримськотатарського народу, цьому сприяла чітка проукраїнська позиція кримських татар під час і після анексії Криму в 2014 році.

"Наше протистояння, відмова від визнання анексії і відданість Україні сильно вплинули на уряд й українське суспільство загналом. В Україні зросла повага до кримських татар", - додав він.

Нагадаємо, 7-8 серпня Володимир Зеленський відвідав Анкару та Стамбул . В Анкарі Зеленський зустрівся з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом. У Стамбулі – із Вселенським патріархом Варфоломієм. Народний депутат Мустафа Джемілєв супроводжував Зеленського в його поїздці.

На зустрічі Зеленського з турецькою владою обговорювалися культурні відносини, співпраця у питаннях діаспори, дипломатії, безпеки та оборонної промисловості, розглядалися питання деокупації Криму, поглиблення стратегічного партнерства та збільшення торгового обороту двох країн.