UA / RU
Підтримати ZN.ua

Позбавляти держнагород зможуть суди та РНБО — законопроєкт

Та спочатку потрібно вносити зміни у низку законів та у Податковий кодекс. 

Учора президент України Володимир Зеленський повідомив, що ініціював законопроєкт, який передбачає позбавлення державних нагород людей, які виявилися зрадниками. У тексті законопроєкту №11410 сказано, що це зможуть зробити або суд, або РНБО через рішення про запровадження санкцій. 

Причиною може стати наявність обвинувального вироку суду, який стосується тяжких, особливо тяжких злочинів та кримінальних правопорушень проти миру, безпеки людства, основ безпеки України та міжнародного правопорядку. Це стосуватиметься в тому числі громадян, які популяризують й пропагують дії РФ та виправдовують окупацію територій нашої держави. 

Зеленський вважає, що ті, хто втрачає держнагороди, повинні втрачати також право на всі пільги. Для реалізації законопроєкту потрібно буде вносити зміни у низку законів та Податковий кодекс. 

Читайте також: Зеленський заснував нову держнагороду

Нагадаємо, у вересні 2022-го було ініційовано петицію щодо позбавлення депутата від ОПЗЖ Юрія Бойка звання Герой України. За два місяці вона зібрала необхідні 25 тисяч голосів та була передана на розгляд президента Володимира Зеленського. Той у відповідь доручив прем'єр-міністру Денису Шмигалю вивчити можливість застосування персональних санкцій проти Бойка.