UA / RU
Підтримати ZN.ua

Повернення до ядерної угоди залишається найкращим рішенням для США, Ірану та світу – Блінкен

Іранська ядерна угода заморожена з 2018 року, коли Трамп вирішив вивести з неї США.

Повернення до ядерної угоди 2015 року залишається найкращим рішенням для США, Ірану та світу, заявив держсекретар США Ентоні Блінкен під час дискусії в ООН, передає Reuters.

Серед причин повернення до угоди Блінкен назвав те, що Північна Корея готується провести сьоме ядерне випробування.

Іранська ядерна угода була досягнута у 2015 році між Іраном та США, Великою Британією, Росією, Францією, Китаєм, Німеччиною, Європейським Союзом. Іран погодився обмежити свою ядерну діяльність і допустити міжнародних інспекторів в обмін на скасування руйнівних для країни економічних санкцій.

У 2018 році США під керівництвом Дональда Трампа вийшли з угоди і відновили односторонні санкції проти Ірану. Інші учасники угоди поставилися до цього скептично. Іран оголосив про поетапне скорочення своїх зобов’язань. Угода заморозилася. 

Читайте також: Росія спантеличена пропозицією Байдена замінити договір про ядерні озброєння – ЗМІ

Адміністрація президента Джо Байдена демонструє готовність до відновлення ядерної угоди з Тегераном. У жовтні 2021 року Іран погодився відновити переговори щодо ядерної угоди. У червні 2022 року переговори відновилися частково - між Іраном і Євросоюзом

Докладніше про перспективи підписання нової ядерної угоди читайте у статті Миколи Замікули «Іран на порозі створення ядерної бомби».