UA / RU
Підтримати ZN.ua

Потрібні дострокові парламентські вибори, але без мажоритарної системи – Гриценко

Введення нової виборчої системи було однією з обіцянок Порошенко, нагадав голова "Громадянської позиції".

Україні потрібні дострокові парламентські вибори, але без "покупної" мажоритарної системи, заявив голова партії "Громадянська позиція" Анатолій Гриценко в ефірі програми Face 2 Face.

Гриценко зазначив, що якщо під час війни або глибокої кризи хтось з представників влади діє неефективно, то таких людей треба негайно заміняти.

"Наприклад, сьогодні ми бачимо, як абсолютно неадекватний парламент пішов на два тижні відпочивати, не прийнявши рішення навіть по тим реформам, які вони планують підтримувати", – сказав політик.

На його думку, лише зміна виборчого законодавства допоможе привести в парламент політичні сили з іншими цінностями. Більше того, необхідно повністю прибрати "покупну" мажоритарну систему, яка дозволяє "за 2 мільйони доларів купити мандат", - зазначив Гриценко.

Гриценко підкреслив, що введення нової системи було однією з обіцянок у програмі президента Петра Порошенка, а п'ятеро політичних сил, які зараз є в парламенті, взяли на себе це зобов'язання в межах коаліційної угоди 2014 року.

"Сьогодні можна назвати лише кілька нормальних депутатів-мажоритарників, всі інші – купили свої мандати. Такі люди відразу мігрують під владу, утворюють неформальну більшість та депутатські групи і починають торгуватися практично у кожному голосуванні. До того ж, існування 380-ти політичних партій в країні – це маразм. Тому, якщо б пропорційна модель виборчої системи пройшла кілька разів, то кількість партій суттєво скоротилася б", - сказав Гриценко.

Також голова "Громадянської позиції" зазначив, що позачергові вибори є позаплановими видатками великих коштів, однак, якщо не змінити систему влади зараз, то кошти будуть розкрадатися щомісяця у набагато більших обсягах.

Раніше Анатолій Гриценко заявив, що у молодих демократично орієнтованих партій поки немає шансів пройти до Верховної Ради.