UA / RU
Підтримати ZN.ua

Посол Грузії повернувся до Києва

Теймураза Шарашенідзе відкликали через призначення Саакашвілі головою Виконкому реформ України.

До Києва повернувся посол Грузії Теймураз Шарашенідзе після того, як його відкликали з України минулого року, повідомили в українському Міністерстві закордонних справ. Грузія відкликала Шарашенідзе після того, як Міхеіла Саакашвілі призначили главою Виконавчого комітету реформ України.

“Після тривалої перерви до Києва повернувся посол Грузії в Україні Теймураз Шарашенідзе. Це стало результатом домовленостей, досягнутих під час телефонної розмови президента України Володимира Зеленського з президентом Грузії Саломе Зурабішвілі 15 квітня 2021 року”, - повідомили в МЗС.

Напередодні відбулася зустріч заступника голови МЗС Василя Боднара з послом Грузії в Україні. Сторони підкреслили прагнення активізувати розвиток українсько-грузинських відносин, взаємодію у двосторонньому і багатосторонньому вимірах для зміцнення безпеки в регіоні.

“Василь Боднар детально розповів про зростаюче загострення безпекової ситуації на сході нашої держави, а також в Азово-Чорноморському регіоні, що пов’язано з провокативними та дестабілізуючими діями Росії. Він привернув увагу до небажання РФ дотримуватися режиму припинення вогню, активного стягування військ до українсько-російського кордону та в тимчасово окупованому Криму”, - додали в МЗС.

Своєю чергою Теймураз Шарашенідзе висловив солідарність з Україною, підтвердив незмінність підтримки Грузією суверенітету і територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах.

Сторони також обговорили графік контактів на найвищому і високому рівнях цьогоріч.

Читайте також: З 1 березня українці можуть подорожувати в Грузію й на Кіпр

Нагадаємо, у травні минулого року президент Володимир Зеленський призначив експрезидента Грузії Міхеіла Саакашвілі головою Виконавчого комітету реформ.

У посольстві Грузії відразу попередили про те, що таке призначення у Тбілісі можуть розцінити як недружній крок Києва. Своєю чергою прем'єр-міністр Грузії зазначив, що, якщо Саакашвілі увійде до складу українського уряду, то з України відкличуть посла.

Наступного дня після призначення Саакашвілі стало відомо, що Грузія все ж відкликає свого посла для консультацій. Та попри це, очільник грузинського МЗС тоді зазначив, що "Грузія не розглядає розрив дипломатичних відносин або перегляд стратегічного партнерства".

В Грузії Міхеіл Саакашвілі двічі засуджений за перевищення і злісне перевищення службових повноважень. На батьківщині експрезидента Грузії оголосили в розшук.